Foto: TT/SVT

Kommuner träter om nya höghastighetståg

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på höghastighetsjärnvägar i södra Sverige har nu fått kommunalråd i Småland att träta om var den nya banan ska gå. För en kommun kan det betyda stora vinster om snabbtågen dras genom deras område.

Redan i år ska regeringens representanter träffa berörda kommuner och förhandlingarna väntas komma igång på allvar. På 2030-talet ska tågen börja rulla, om allt går som tänkt.

Men det är mycket som står på spel för kommunerna som ligger längs snabbjärnvägens tänkta dragning. Tanken är att resan mellan Stockholm och Malmö ska gå på två och en halv timme när snabbjärnvägen är byggd. Men ska spåren gå via den växande universitetsstaden Växjö, eller ta den snabbare vägen via Ljungby?

Höghastighetsbanan

Ödesfråga för bygden

SVT:s Agenda träffar Växjös kommunalråd Bo Frank (M) och Ljungbys kommunalråd Magnus Gunnarsson, också han moderat. De kämpar båda två för att snabbtågen ska ta vägen genom deras kommun. En ödesfråga där bygdens framtid ligger i vågskålen.

– Detta är ett nationellt projekt och det vore ju förödande om man drog det en längre sträcka och ingen sedan åker för att det tar för lång tid, säger Magnus Gunnarsson, kommunalråd i Ljungby.

Men Växjös kommunalråd, Bo Frank håller inte med.

– Det är viktigt att en ny järnväg som ska binda ihop landet faktiskt går genom bebyggda trakter. Att den passerar befolkningskoncentrationer. Det ger ökade tillväxtmöjligheter och det är jätteviktigt, säger han.

– Jag kan väl inte tolka det på något annat sätt än att det är ord komna från ett kommunalråd som är lite pressad över Växjös geografiska läge, säger Magnus Gunnarsson.

Företagen vill ha snabbtåg

Också företagen i de aktuella kommunerna vill gärna ha snabbtåget runt knuten. I Ljungby menar flera företag att det är problematiskt att det tar upp till fem timmar att åka till Stockholm. Om det tog en och en halv timme att ta sig till huvudstaden och en timme till Malmö skulle företagen kunna växa.

– Vi har kunder runtom i värden. Vi har även produktion och enheter på andra platser i världen så det här med kommunikation är väldigt viktigt för vår framtid och expansion, säger Stefan Hörberg, ägare av HP Tronic.

Också i Växjö ser man höghastighetståg som en garanti för utveckling.

– Det är viktigt för ett universitet att ha bra kommunikationer. Vi har över 30.000 studenter och många av dem är internationella studenter. Det är viktigt för ett framgångsrikt universitet att det är lätt att ta sig till och från universitetet och det är i en region som utvecklas på ett bra sätt, Stephen Hwang, rektor för Linnéuniversitetet.

”Lite av en religiös uppenbarelse”

Hundratals små och stora orter i Sverige har järnvägen att tacka för att de finns till över huvud taget. Järnvägen innebar tillväxt redan på 1800-talet. Och om man får tro Magnus Gunnarsson och Bo Frank är höghastighetståg rena himmelriket.

– Jag tror att det här kan bli lite av en religiös uppenbarelse om ett par år när människor inser vilka fantastiska tillväxtfördelar det här kan föra med sig, säger Bo Frank.

Agenda söndag 8 mars kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghastighetsbanan

Mer i ämnet