Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Regeringen inför hårdare kontroller av stöd till civilsamhället

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen inför hårdare kontroller av organisationers grundläggande värderingar innan skattepengar betalas ut, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på DN Debatt.

”Stöd till civilsamhälle och trossamfund ska fördjupa demokratin, inte undergräva den”, skriver hon.

Regeringen kommer att vidta en rad åtgärder. Bland annat ska stöd bara betalas ut till etniska organisationer som i sin verksamhet respekterar demokratins idéer, så som jämställdhet och förbud mot diskriminering. Även kraven på demokratiska värderingarna ska skärpas för trossamfund.

”Vi kan aldrig acceptera att medborgarnas skattepengar används till att organisera hatretorik och ökad polarisering”, skriver Bah Kuhnke.

Åtgärderna ska förtydliga att ”de som tar del av samhällets stöd också ska leva upp till den tillit och de demokratiska värderingar som utgör grunden för det gemensamma samhällsbygget”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.