Kooperativet har gett jobb i 14 år – nu hotas deras framtid efter Arbetsförmedlingens beslut

Uppdaterad
Publicerad

I 14 år har det sociala företaget Lövstakooperativet gett jobb åt folk som står långt från arbetsmarknaden. Nu hotas hela verksamheten efter att en tidigare anställd misskött ekonomin. De anställda är mycket kritiska mot Arbetsförmedlingens beslut.

Rösten hos handledaren Mikael Gustavsson stockar sig när han berättar hur han förstod vad som hänt. Kooperativet stod i begrepp att anställa en före detta missbrukare, men fick nej från Arbetsförmedlingen eftersom verksamheten fått ”rött kort”.

– Jag vet inte vad killen gör i dag, men folk har sett att han gått tillbaks till missbruk. Jag var så imponerad av att han kunde bryta och ställa in sig på något vettigt. Och sen bara – tjoff...fruktansvärt!

Krisen för sociala företag

Lövstakooperativet är ett så kallat socialt företag, ett arbetskooperativ som tar emot människor som står långt från arbetsmarknaden. De anställda kan ha till exempel en diagnos eller missbruksbakgrund. Alla har någon form av lönebidrag från Arbetsförmedlingen.

Bakgrunden till myndighetens röda kort var att Lövstakooperativet haft ett ekonomiskt kaos, efter att en tidigare anställd förskingrat pengar och misskött skatteinbetalningar som hunnit gå till Kronofogden.

”Inget rimligt beslut”

Antalet anställda har i dag halverats och kommer att minska ytterligare. En gång var de 30, i maj blir de 10 och hela verksamheten är hotad i grunden.

– Det är inget rimligt beslut att så många får gå hem. Arbetsförmedlingens uppgift borde vara att hjälpa människor till arbete och stödja företag. Det här blir tvärtom, säger Mikael Gustavsson.

En av de som fått sluta är 23-årige David Pettersson, som har flyttat hem till sin mamma eftersom hans ekonomi rasat.

– Jag gillar att arbeta så det var nästan hela mitt liv. Jag klättrar på väggarna av att gå hemma.

SVT pratar med flera av de anställda på kooperativet som berättar att de sannolikt kommer att gå tillbaks till arbetslöshet eller socialbidrag om verksamheten läggs ned.

– Det är för jävligt. Det drabbar oskyldiga och man mår dåligt, säger Monica Andersson, som tror att hon kommer att få mycket svårt att hitta ett annat jobb eftersom hon har en hörselnedsättning.

Tydligt regelverk

Trots flera möten mellan kooperativet och Arbetsförmedlingen har man inte hittat fram till någon lösning. Arbetsförmedlingens lokala chef Tina Ersson förklarar att regelverket är tydligt.

– Det handlar om att det inte får finnas näringsförbud eller betydande skatteskulder, eller betalningsanmärkningar. Och allt det här syftar ju till att skydda den arbetssökande som vi placerar.

Lövstakooperativets speciella situation har väckt starka reaktioner på Gotland, där tidningen Gotlands Allehanda på ledarplats uppmanat Arbetsförmedlingen att ”trotsa sitt dåliga rykte” och tänka om.

”Tråkigt”

SVT Nyheter har frågat Arbetsförmedlingen om man avser att hos regeringen väcka frågan om mildare regler för de sociala företagen, men svaret är nej.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons statssekreterare Annica Dahl (S) säger att hon har svårt att uttala sig om det enskilda fallet.

– Men de arbetsintegrerande sociala företagen gör en bra insats och har möjlighet till det även fortsättningsvis.

I Lövstakooperativet känner de att där finns ingen framtid?

– Det är tråkigt om det är så.

Fakta: Sociala företag

Det finns ingen enhetlig definition av sociala företag, men den gemensamma nämnaren är att man ger jobb till människor som av olika skäl står långt från arbetsmarknaden.

Den nuvarande regeringen har tagit flera initiativ för att stödja sociala företag, bland annat genom utdelning av pengar från Tillväxtverket.

Samtidigt har SVT visat att sociala företag redan i fjol fick problem i och med den snabba utfasningen av Fas 3, som varit en stabil inkomstkälla.

Nyligen berättade också Sveriges Radio att flera sociala företag i Gävleborg är missnöjda med samarbetet med Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons statssekreterare Annica Dahl (S) framhåller att de sociala företagen generellt har möjlighet att styra om sin verksamhet mot bland annat så kallad arbetsträning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen för sociala företag

Mer i ämnet