Koppartjuvar orsakar miljonkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvar som stjäl koppar från järnvägsnätet orsakar skador och förseningar för mångmiljonbelopp. I fjol uppgick samhällskostnaderna till 33,4 miljoner kronor. ”Det visar vad det här innebär för samhället”, säger Tomas Andersson vid Trafikverket.

Antalet kopparstölder har minskat vid svenska järnvägar de senaste åren. Orsaken är förebyggande arbete med att dna-märka koppar eller att ersätta metallen med mindre stöldbegärligt material.

– Men det är fortfarande så att vi har ett ganska stort antal stölder i landet, säger Tomas Andersson specialist på Elkraft vid Trafikverket.

I en ny rapport om kopparstölderna från Trafikverket räknas för första gången alla negativa samhällskonsekvenser med i kostnaderna. Det handlar bland annat om värdering av försenad person- och godstrafik.

Kostar stora pengar

Ett godståg som blir stående på grund av en kopparstöld och därför missar ett anknytande fartyg kan exempelvis få stora ekonomiska konsekvenser.

– Det kostar naturligtvis stora pengar. Det här är ett problem som vi inte riktigt känner att vi behöver.

Trafikverket efterlyser ökade resurser från polisen, tullen, Skatteverket och Kronofogden för att komma till rätta med stölderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.