Korean anhölls för läcka till Saab

En före detta generalmajor i det sydkoreanska flygvapnet har anhållits i Sydkorea, misstänkt för att ha läckt hemliga uppgifter till försvarskoncernen Saab om det koreanska KF-X-projektet, en utredning om hur Sydkorea skulle kunna bygga ett eget stridsflygplan.

Enligt AFP ska mannen, som numera driver ett konsultbolag, ha tagit hemligstämplade bilder från försvarsmaktens universitet och vidarebefordrat dem till Saab.

Husrannsakan på Saabs kontor
Redan i september genomförde polis och åklagare en husrannsakan i Saabs representationskontor i Seoul efter misstankar om att det svenska bolaget skulle ha betalat mutor för att få ut material om KF-X-projektet.

Saabs kommunikationsdirektör Cecilia Schön Jansson sade då till TT att företaget inte hade fått några indikationer om att någon vid Saab skulle ha betalat för information.

Vill bygga "osynliga" plan
KF-X-projektet ska enligt koreanska medier kosta många miljoner dollar och i första hand vara inriktat på att utreda om Korea kan bygga ett stealthplan för att ersätta dagens amerikanska stridsflygplan. Ett stealthplan är ett stridsplan med så kallad smygteknik, som gör att det kan undvika radarupptäckt.

Tidningen Korea Times skriver att den nu anhållne mannen fick läsa de hemligstämplade handlingarna vid forskningsbiblioteket vid försvarsuniversitetet genom att säga att han behövde materialet för sin forskning. Han ska då ha fotograferat dem i biblioteket och därefter översatt dem till engelska för att mellan augusti 2008 och maj 2009 ha levererat dokumenten till Saab.

3-5 miljoner kronor i mutor
Det företag som den nu anhållne före detta generalen driver borde vara Security Management Institute (SMI). För Korea Times skrev den 6 oktober att de mutor som Saab misstänks för att ha betalat för att få KF-X-handlingar skulle ha gått till SMI-chefen och varit 3-5 miljoner kronor.

Anonyma källor har sagt till koreanska medier att myndigheterna misstänker att också andra utländska företag försökt muta sig till hemliga uppgifter om flygprojektet och att det skulle röra sig om USA-bolag.

Vid Saabs koncernledning vet man inget om anhållandet. Ingen av de tre anställda i Seoul har heller delgivits misstanke om brott.
-Vi har inte fått någon ny information och vi samarbetar fullt ut med de koreanska myndigheterna, säger kommunikationsdirektör Cecilia Schön Jansson.

TT

Publicerad: