Punktskatten på röktobak ligger på 1833 kronor per kilo. För snus gäller 430 kronor per kilo, skriver Dagens Industri. Foto: TT

Kraftig skattesmäll för tobaksimportör

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag som importerar och säljer tobak till olika grossister runt om i Sverige riskerar en minst sagt rejäl skattesmäll.

Tullverket anser nämligen att det är rök- och inte råtobak som tagits hit, rapporterar Dagens Industri.

Tidigare har tobaken som Prillan Concept importerat klassats som råtobak, vilket är skattebefriat. Men efter nya inspektioner och analyser vill Tullverket istället klassa det som röktobak, vilket innebär att företaget har fått fakturor på nära 100 miljoner kronor i skatt som ska betalas.

Tjeckisk rökmaskin

Den nya bedömningen beror bland annat på en ny, gemensam analysmetod som länderna inom EU använder sig av, som innehåller en tjeckisk rökmaskin. Denna lyckades röka tio stycken cigaretter med Prillans tobak, vilket gör att den klassas som röktobak.

– När de gör testet behandlar de tobaken i 48 timmar och fuktar upp den. Då har man ju berett tobaken. Vi säljer råtobak, vi bereder inte tobaken, säger en av företagets ägare, Peder Ölander, till tidningen.

Ärendet har gått vidare till förvaltningsrätten och Tullverket säger att den nya analysmetoden gör att fler produkter troligen kommer att omfattas av rökskatt. Prillan, som omsätter drygt 50 miljoner kronor per år, har tills vidare fått anstånd med betalningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.