Krångligare med SMS-köp från fredag

Uppdaterad
Publicerad

De med anonyma oregistrerade kontantkort, personer under 18 år och de med betalningsanmärkningar kan inte längre utföra sms-köp på samma sätt som tidigare.

Från och med fredagen den 1:a februari inför många lokaltrafikbolag och andra aktörer nya rutiner som innebär att sms-köp inte längre kan göras utan att den som vill genomföra köpet först registrerar sina personuppgifter.

Vill man exempelvis resa med SL, lokaltrafiken i Stockholm, via ett sms-köp behöver man först registrera sitt personnummer hos sl.se/sms. Där ska man kunna välja på betala via en faktura eller via sitt bankkort. När registreringen genomförs tas också en kreditupplysning och har man en betalningsanmärkning så godkänns inte registreringen.

Är man under 18 år behöver någon över 18 år först registrera sitt eget personnummer och sedan lägga till den underårigas telefonnummer i sitt konto – och föra över pengar till kontot i förväg.

”Systemet är inte klart i detalj”

Men vill man genomföra ett sms-köp hos någon annan aktör krävs att man registerar sina uppgifter på samma sätt i det system som är kopplat till aktören ifråga, och det finns flera olika. De fyra svenska mobiloperatörerna har exempelvis gått samman i det gemensamt ägda bolaget 4T som driver den mobila plånboken WyWallet, genom vilket en del sms-köp ska kunna genomföras.

Men den som vill resa med lokaltrafiken i Göteborg behöver registrera sig i Västtrafiks register, och den som vill resa via sms-biljetter med andra reseleverantörer runt om i Sverige behöver se till att man vet vilket system som man först måste ha registrerat sig i.

Man kommer inte längre att kunna köpa remsor för att resa med kollektivtrafiken, och det är i dagsläget oklart hur exempelvis tillfälliga besökare (som turister utan svenskt personnummer) ska kunna köpa SL-biljetter eller genomföra andra sms-köp. Det är också oklart exakt vilket datum som SL slutar sälja förköpsremsor, men de som redan finns i omlopp ska vara giltiga fram till den sista augusti 2013.

– Exakt hur det kommer se ut för turister vet vi inte i dag, säger Suss Forsmann Tullberg till SR. För det här systemet är inte klart i detalj. Det kommer finnas möjlighet att köpa biljetter enkelt för turister, men allt kommer vara klart när turistsäsongen börjar.

Bara 6000 har registrerat

Enligt tidningen Mobil har bara 6.000 personer registrerat sig i SL:s nya system, trots att fler än 30.000 köper sms-biljett en vanlig dag, och SL sålde mer än 10 miljoner sms-biljetter under förra året.

Enligt operatörerna genomförs förändringarna på grund av ny lagstiftning, SVT har rapporterat om saken tidigare här.

”Smartphone” krävs för vissa biljettköp

Mer information finns på SL:s hemsida, och på många av lokaltrafikbolagens hemsidor. Ska man resa med Skånetrafiken gäller exempelvis Wywallet-plånboken, men i Umeå måste man registrera sig i appen Ulltravillmer (och man måste ha en ”smartphone” för att kunna betala). För information om vad som gäller i just din kommun kontakta den lokala leverantören av kollektivtrafik (några av dem finns på den här sidan).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.