Efter kraschen försökte 30-åringen att tända eld på fordonet. Foto: TT

Kraschade stulen bil i bensinmack

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig man är misstänkt för en rad brott efter att ha kraschat med en stulen bil in i Statoils stationsbyggnad i Persön norr om Luleå. I lokalerna finns även en restaurang där det pågick ett 60-årskalas.

– Vi satt och åt middag när bilen kom farande, det kan inte ha varit mer än några meter från oss, säger en festdeltagare till aftonbladet.se.

Efter kraschen försökte 30-åringen att tända eld på fordonet. Men en person ingrep med en pulversläckare och kunde förhindra att branden tog fart.

– En eldsvåda på bensinmacken kunde ha blivit förödande, konstaterar Catrin Hedqvist, länsvakthavande polisbefäl i Norrbotten.

Hotade poliser

Sedan övergick gärningsmannen till att dra kniv, som han använde för att bland annat hota poliser som ryckt ut efter larmet om dramat på macken.

För att försöka förhindra att någon skadades fick alla utom poliserna samlas i en lokal, som gärningsmannen inte kunde nå. Men först efter att insatsen hade pågått i två timmar kom en polis tillräckligt nära 30-åringen för att kunna använda pepparsprej.

– Mannen greps och nu befinner han sig inom vården, säger Catrin Hedqvist.

Luleåpolisen känner till honom sedan tidigare, och nu är han misstänkt för bland annat allmänfarlig ödeläggelse och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

– Men det kan bli frågan om fler brottsmisstankar, säger Catrin Hedqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.