Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna Foto: TT/SVT

Krav på skärpt invandringspolitik från S-kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

En förhållandevis stor andel socialdemokratiska kommunalråd vill att fler flyktingar ska klara att försörja sina anhöriga innan de får komma till Sverige. Det visar en undersökning som SVT har gjort. Förslaget är kontroversiellt och har tidigare enbart förts fram av borgerliga parter och Sverigedemokrater.

SVT har frågat samtliga av Socialdemokraternas kommunstyrelseordförande om de vill skärpa lagen om försörjningsansvar för anhöriginvandring.

Var fjärde vill skärpa

Nästan var fjärde i undersökningen vill det, 23 procent, medan nästan var tredje säger nej, 31 procent, 47 procent svarar inte eller vet ej.

Anneli Bengtsson (S) är ordförande för kommunstyrelsen i Vingåker och ett av kommunalråden som vill skärpa lagen så att fler omfattas av försörjningskraven vid anhöriginvandring.

– Det blir en ganska stor påfrestning på kommunen och vårt ansvarstagande om det är så att vi får en stor anhöriginvandring och de inte har någon form av försörjning, säger hon.

Även Eskilstunas kommunstyrelseordförande vill införa förslaget.

– Jag tror att det är viktigt att Sverige är ett land som bygger på principen om att människor ska jobba och försörja sig själva och stå på egna fötter och ben, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelseordförande Eskilstuna.

Kontroversiellt förslag

Samtidigt är förslaget om att skärpa lagen om försörjningsansvar kontroversiellt. Det innebär att det blir svårare att anhöriginvandra till Sverige. Familjemedlemmar kan då tvingas bo kvar i farliga hemländer och invandringen hit minskar.

Sverigedemokraterna och ett par av de borgerliga partierna vill skärpa lagen medan Socialdemokraternas partiledning säger nej. Jimmy Jansson vill dock se en förändrad attityd från sina partikamrater i regeringen.

– Det blir så mycket motsättningar mellan höger och vänster med blockpolitik. Istället borde man kanske lyssna på varandra och titta på hur det ser ut i samhället i dag, säger han.

Partiledningen är däremot helt emot att införa försörjningskrav.

– Det är en grundläggande mänsklig strävan att kunna leva tillsammans med sina nära och kära och jag tror att det i sig förbättrar integrationen, så jag värjer mig verkligen mot att gå i den riktningen säger justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S).

”Klara besked underlättar”

Ytterligare ett förslag som sannolikt leder till en mer restriktiv flyktingpolitik är att återinföra tillfälliga uppehållstillstånd i stället för dagens permanenta. Även här finns en rad socialdemokratiska kommunalråd som är positiva även om det är en majoritet som säger nej. 15 procent vill införa tillfälliga uppehållstillstånd, medan 50 procent säger nej och 35 procent svarar inte eller vet ej.

Göran Dahlström (S) är kommunstyrelseordförande i Katrineholm.

– Det kommer ju alldeles för många, det blir alldeles för många människor som vi ska ta hand om och det har vi inte resurser till. Vi har inte boende, vi har svårt i skolorna och vi har svårt i förskolorna, säger han.

Morgan Johansson är däremot överens med majoriteten av kommunalråden.

– Det är klart att man alltid kan argumentera kring det men jag tror att det underlättar integrationen att man får ett klart besked om att här får du stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.