Kräver pengar för dina filer

Uppdaterad
Publicerad

Betala en lösensumma och få tillbaka materialet på din dator. Nu sprider sig ett kaparvirus på nätet.

Virustypen kallas ransom (lösensumma på engelska) och sprider sig som en löpeld i Norge, där experter från internetoperatören Telenor och Microsoft nu varnar användarna. Även Sverige har drabbats och i veckan drabbades Eslövs kommun av kaparviruset.

Viruset låser filerna på din dator och sedan får du ett mejl där du uppmanas att betala en lösensumma till kaparna för att få tillgång till materialet. Därefter får du ett lösenord för att låsa upp filerna.

Microsoft i Sverige känner inte till några riktade attacker. Men man utesluter inte att det kan drabba Sverige.

-Internet är ett globalt fenomen och alla länder har lika stor potential att bli drabbade, säger Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft Sverige.

Tre program är extra utsatta för virusattacker, Java, Flash och Adobe PDF. Enligt Microsoft kom 85 procent av de skadliga koderna, som ifjol drabbade deras operativsystem från Java och Flash.

-Det beror främst på att många använder gamla versioner av programmen, säger Lindkvist.

Inga garantier

IT-säkerhetsexperten Joakim von Braun säger att den som fått filerna kapade bör överväga om man ska betala för materialet. 

-Man får göra en bedömning hur värdefull informationen är.

Enligt von Braun finns det dock ingen garanti för att du åter får tillgång till materialet när du har betalat. Kaparna använder sig ofta av anonyma betaltjänster och lösensumman kan variera från några hundralappar till flera tusen kronor.

I Norge upptäcktes omkring 2 000 fall förra veckan och nu varnar norska säkerhetsexperter för viruset. Jan Roger Wilkens, analytiker på internetoperatören Telenors säkerhetsavdelning säger till NRK att fler än vanligt har drabbats de senaste dagarna. 

-De norska användarna har varit inne på infekterade sidor, säger Wilkens.

Två av sidorna som misstänks vara infekterade är den isländska nyhetssajten Visir och skidsajten skisporet.no. Enligt Wilkens har också Telenor information om att Facebook och andra sociala medier kan sprida viruset. Även Microsoft i Norge har märkt av en ökning av kaparviruset.

Från Ryssland

Viruset sprids osynligt och tar sig in i datorn via javaskript, som krävs för att kunna surfa på många sidor.

Enligt Jan Roger Wilkens är det främst Windowsanvändare som riskerar att drabbas av kaparviruset. Både Microsoft i Norge och Telenor rekommenderar nu sina användare att se över sitt virusskydd och säkerhetskopiera material.

Joakim von Braun.Akrivbild: SVTJoakim von Braun rekommenderar också att man uppdaterar sin webbläsare till den senaste versionen som har täppt igen kända säkerhetshål.

De senaste åren har så kallade molntjänster, nätbaserade servrar, ökat kraftigt i populäritet. Enligt Joakim von Braun finns det ingen garanti för att materialet skyddas om de sparas på ett moln. 

-Inte nödvändigtvis, men sprider du informationen har du en väsentligt större chans att klara dig undan.

Enligt sajten Techworld har kaparviruset sitt ursprung i Ryssland, men har den senaste tiden spridit sig. Rapporter om kapade datorer har kommit från USA och Tyskland. Där har tusentals fall rapporterats. I vissa fall har kaparna krävt lösensumma via betaltjänster som är svåra att spåra.

Fakta

Så skyddar du dig mot virus

* Undvik att öppna okända filer, mail och länkar.

* Besök inte sajter som du misstänker kan sprida virus.

* Installera ett virusprogram.

* Stäng av datorn när du inte använder den.

* Ha en brandvägg uppdaterad på webbläsaren.

* Byt lösenord ofta o

* Uppdatera programmen så att nya säkerhetsinställningar installeras.

* Var alltid försiktig med att lämna ut personliga uppgifter.

* Var uppmärksam på vad du laddar ned.

* Tänk på att alltid ta säkerhetskopior och spara ned det på en extern hårddisk.

Källa: pts.se internetsakerhet.net

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.