Foto: SVT/TT

Kräver stopp för avel av hundar med andnöd

Uppdaterad
Publicerad

Aveln av trubbnosiga hundar som mops och bulldog har lett till att många hundar lider av så svåra andningsproblem att de måste opereras. Det menar branschorganisationen Svensk Djursjukvård som nu kräver att utvecklingen stoppas.

I uppfödarens Nathalie Larssons trädgård är det hundfest. Fem franska bulldoggar leker med bollar, tuggleksaker och varandra i den blöta snön. Hennes hundar är alla friska men tyvärr är det många andra trubbnosiga hundar, som mops, boxer och bulldog, som har svårt att andas. Själv har hon varit väldigt noggrann med vilka hundar hon låtit gå till avel.

– Det ska vara någonting som jag vill ha hemma. En frisk och sund hund som blir gammal. Som även ska kunna följa med ut i skogen. Så att det inte blir en massa problem som man ska behöva vara ledsen över. Jag är noga, säger Nathalie Larsson.

Det låter så självklart. Tänker inte alla uppfödare så?

– Tyvärr så gör folk det. Och det är sorgligt. Man tänker inte på djuren utan man ser till plånboken, säger Nathalie Larsson.

Nosarna allt trubbigare

Aveln av de här hundraserna har sedan 60-talet gått mot trubbigare och trubbigare nosar, vilket kan leda till svår andnöd hos vissa hundar. Det menar branschorganisationen Svensk Djursjukvård. Enligt dem vittnar många svenska veterinärer om att fler och fler trubbnosiga hundar opereras för sina andningsproblem. Därför startade Svensk Djursjukvård kampanjen ogulligt. De vill göra uppfödare, lagstiftare och allmänheten uppmärksammade på att det inte är gulligt med djur med har svårt att andas. Och i dag uppvaktades landsbygdsminister Sven-Erik Bucht med protestlistor och krav på förändring.

– Vi ser hur modetrender mot extrema utseenden på sällskapsdjur leder till oacceptabelt lidande. Djuren får andnöd och de kan få andra problem med skelett och leder som leder till livslångt lidande helt i onödan. Om vi blir bättre på att se de här problemen i tid och avla mot sundare egenskaper så kommer det här problemet att lösa sig, säger Maria Lundvall, veterinär och branschansvarig på Svensk Djursjukvård.

Nu ska landsbygdsministern se över organisationens förslag.

– Jag känner mycket väl till problematiken överlag kring hundar där man avlar mer på utseende och bortser från hälsoproblem. Och det är ingenting vi ska hålla på med, säger Sven-Erik Bucht (S).

”Vill att alla hundar ska må bra”

Svenska Kennelklubben håller med om att något behöver göras för att vända utvecklingen.

– Vi vill inte heller ha en osund avel, vi vill inte ha en extremavel och vi vill också att alla hundar ska må bra. Så den uppfattningen delar vi till fullo, säger Hans Rosenberg, pressperson på Svensk Kennelklubben.

Och hunduppfödaren Nathalie Larsson tycker också att fler borde ta ett större ansvar.

– Sedan måste ju domare vara noggrannare med vad de premierar för hundar. Uppfödare måste vara noggrannare med vilka hundar som går i avel. Och även måste valpköparna, vad de väljer för föräldrarna till sin valp.

Vad ska blivande hundägare tänka på innan de köper en valp för att inte bidra till de här problemen?

– Var noga med valet av uppfödare och hundarnas bakgrund. Ställ hellre en fråga för mycket än en för lite.

Tror du att folk gör det i dag?

– Nej, man ser ju att många hundar säljs på blocket, utan stamtavla och så, säger Nathalie Larsson.

Råd till dig som ska köpa hund

Checklista för blivande ägare av trubbnosad hund:

1. Prata med en veterinär och be om råd före valpköpet.

2. Be uppfödaren om att få träffa valpens närmaste släktingar.

3. Lyssna på andningen – den skall vara helt tyst.

4. Titta på föräldrarnas näsborrar – är de smala som streck?  Är de för små kommer hunden sannolikt få andningsproblem. Näsborrarnas utseende på valpen försämras ofta när den växer.

Källa: Svensk Djursjukvård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.