Lennart Nyberg ville göra designmöbler till hela folket, men nu åtalas hans företag för för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång. Foto: Louis Poulsen & SVT

Krävs på över 100 miljoner för kopierade möbler

Publicerad

Just nu pågår Sveriges hittills största rättegång kring kopierad design. De åtalade menar att föremålen sålts helt lagligt, men åklagare och designföretag hävdar att det rör sig om brott och kräver bolaget på över 100 miljoner kronor.

En ovanlig syn utspelade sig i dag i en av Stockholms exklusiva inredningsbutiker. Domare och nämndemän från Stockholms tingsrätt, försvarsadvokater och åtalade var där för att studera verkshöjden på möbler och lampor av kända designers som åklagarna menar har utsatts för upphovsrättsbrott.

– Ibland tar man ju produkter till rätten, men det här åtalet handlar ju om 105 olika produkter och då får rätten komma till ett ställe där de flesta finns och så får de titta på och känna på produkterna, säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare.

Multimiljonär grundaren

Han är en av åklagarna som driver det rekordstora målet kring misstänkt upphovsrättsbrott som företaget Designers Revolt och fyra personer åtalats för.

Designers Revolt grundades av entreprenören Lennart Nyberg som blev multimiljonär efter att ha sålt sitt bläckpatronföretag för hundratals miljoner kronor. Istället började han sälja kopior av kända möbler och lampor i ett näthandelsbolag baserat i Storbritannien, där upphovsrätten för design endast gällt i 25 år.

Landet har haft ett undantag jämfört med övriga EU, i Sverige är skyddet för brukskonst 70 år efter designerns död.

– Det är inte några ekonomiska skäl som ligger bakom att han gör det här utan det är ett sätt att protestera mot de här väldigt höga priserna som designmöbler har så att vanligt folk inte kan köpa det, säger Hans Strandberg, försvarsadvokat till Lennart Nyberg.

”Svenska regler ska gälla”

Efter ett stort tillslag i Älvkarleby 2014 beslagtogs mängder av företagets möbler och nu står Lennart Nyberg och tre andra personer åtalade för brott mot upphovsrättslagen i den största rättegången hittills i Sverige kring kopierad design.

Åklagarna menar nämligen att att verksamheten bedrivits i Sverige och då ska svenska regler gälla

– Det har funnits ett lager och man har haft intäkterna i Sverige. Ungefär 80 procent av kunderna har funnits i Sverige och även i de övriga nordiska länderna, säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare.

Lennart Nyberg och de andra åtalade nekar till brott.

– Han har också undersökt det här väldigt noga och tagit in rättsliga prövningar av kunniga advokater i Sverige att det här inte skulle vara något fel. Han är ju i en sådan situation så att han medvetet skulle begå ett brott är ju fullständigt absurt, säger Hans Strandberg, advokat.

Krävs på över hundra miljoner kronor

Det är stora belopp rättegången handlar om. Försäljningen har varit omfattande och åklagarna yrkar på att över 28 miljoner kronor förverkas från företaget och grundaren som brottsvinst. Dessutom finns skadeståndsanspråk från rättighetshavarna på cirka 90 miljoner kronor. Alltså sammanlagt över hundra miljoner kronor.

– Det har ju varit en enorm marknadsstörning, de har haft fullt med konsumenter som kommer in med kopior som de förväxlat med de egna produkterna och säger att det är dålig kvalitet. Så för de har det varit en enormt negativ påverkan, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen som företräder en del av designföretagen.

Rättegången pågår till den sista augusti. Åklagarna vill ännu inte säga vilket straff de kommer att yrka på för de misstänkta om de fälls.

Reglerna kring kopierad design håller nu på att ändras i Storbritannien, vilket i vissa fall lett till att företag som säljer kopior nu byter hemland till Irland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.