Foto: TT

Kriminella skaffar vapen lagligt

Uppdaterad
Publicerad

I Slovakien kan kriminella helt lagligt köpa så kallade stiftade automatvapen som de smugglar till Sverige och använder vid brott.

Skillnader i vapenlagstiftningen inom EU gör att vem som helst över 18 år kan köpa så kallade stiftade vapen i Slovakien helt lagligt, utan licens. Två tunna metallstift i pipan gör att vapnen klassas som leksaker och används med lösa skott. Men väl i Sverige görs de skarpa igen genom att metallstiften tas bort. Det här avslöjas i Sveriges Radios program I lagens namn.

Under 2014 fick tullen i Sverige upp ögonen för problemet, då hundratals stiftade vapen strömmade in i landet.

– Det är ett bekymmer att man med enkelhet kan få tag i skjutvapen som går att aktivera. Vi ser ju skjutningar runtom i Sverige, och en hel del av de här vapnen har ju använts i den typen av aktiviteter, säger Sven-Peter Ohlsson, som är biträdande brottsbekämpningschef på Tullverket.

Det finns även starka misstankar att vapnen som användes vid terrorattacken i Paris i våras, kom från en slovakisk återförsäljare.

Nationell insats

Polisen har i år genomfört en nationell insats mot stiftade vapnen. Efter att ha kommit över kundregistret från en slovakisk vapenbutik kunde man slå till mot vapenköpare i hela Sverige. Enbart i Stockholm togs 29 vapen i beslag under ett par månader.

Ekot i Sveriges Radio rapporterar att en 26-årig gängkriminell i Malmö köpte 150 pistoler från Slovakien.

Enligt Sven-Peter Ohlsson på Tullverket har den nationella insatsen gett resultat och i år har man inte sett lika många slovakiska vapen i omlopp. Han efterlyser dock en gemensam lagstiftning.

– I grunden är det ju så att man inte kan ha ett EU-land som med enkelhet bara sätter ett stift i ett skjutvapen och så kan man leverera det som någon form av leksak. Vi måste ha en harmoniserad lagstiftning med samma regelverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.