Krisen slår nu direkt mot svenskt näringsliv

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den diplomatiska krisen med Saudiarabien slår nu direkt mot svenskt näringsliv. Saudiarabiens beslut att stoppa nya affärsvisum kan skapa problem för svenska företag. Det medger nu företrädare för den svenska regeringen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den politiska krisen tycks heller inte vara på väg att ebba ut. Hela den muslimska världen tar nu avstånd från den svenska utrikesministerns kritik mot Saudiarabien. Båda dessa händelser utgör en upptrappning av en diplomatisk konflikt som redan tidigare kunde betecknas som allvarlig.

Händelserna understryker också Saudiarabiens ekonomiska och politiska makt i arabvärlden. Räkna inte bort möjligheten att det kommer fler diplomatiska straffåtgärder riktade mot Sverige från Saudiarabien eller länder som står nära det saudiska kungadömet.

Regeringen har hittills misslyckats

Regeringen arbetar just nu annars intensivt både med att försöka lösa krisen med Saudiarabien och med att förhindra att konflikten sprider sig till fler länder i Mellanöstern. Hittills kan man konstatera att regeringen misslyckats med detta. Det handlar både om stoppet för nya affärsvisum och det gemensamma uttalandet från den muslimska samarbetsorganisationen IOC med 57 medlemsstater. Det sistnämnda innebär också att det blir svårare för Sverige att spela en politisk roll i Mellanöstern, vilket varit ett uttalat mål för regeringen. I regeringens exportstrategi framhålls också just Saudiarabien som ett högprioriterat exportland. I praktiken kommer dock svenska företag att under en tid ha det tufft i Saudiarabien.

Annars är handelsutbytet omfattande mellan Sverige och Saudiarabien. Förra året exporterade Sverige varor till landet för över elva miljarder kronor. Det gör att Saudiarabien hamnar på 18:e plats över Sveriges viktigaste exportländer.

Nya affärsprojekt riskerar att stoppas

Idag har cirka 400 svenskar affärsvisum i Saudiarabien. Dessa visum påverkas inte under den tid de löper. Det saudiska beslutet idag innebär dock att inga nya affärsvisum kommer att utfärdas. Det gör att nya svenska affärsprojekt i landet riskerar att stoppas. När SVT idag talar med näringsminister Mikael Damberg medger han att det kan skapa problem för svenska företag.

Utrikesminister Margot Wallström och näringsminister Mikael Damberg ska ikväll träffa företrädare för näringslivet för att diskutera situationen i Mellanöstern och Saudiarabien. Hittills finns dock inga tecken som tyder på att det ansträngda diplomatiska läget är på väg att normaliseras.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.