Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elisabeth Marmorstein om varför Alice Teodorescu Måwe värvas av KD. Foto: Samuel Steen/TT

Kristdemokraterna hamnar under spärren i Europaparlamentet i ny mätning inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna får endast 2,3 procent av rösterna i EU-valet och skulle åka ur Europaparlamentet om det var val i dag.

Det visar Ekots nya opinionsundersökning.

Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget Indikator på beställning av Sveriges Radio Ekot.

– Det är tre partier som ligger ganska pyrt till. Sämst går det för Kristdemokraterna som gjorde ett väldigt bra val 2019 men nu bara får 2,3 procent, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef för Indikator.

EU-val 2024

I EU-valet 2019 fick Kristdemokraterna 8,62 procent av rösterna. Nu hamnar de alltså under fyraprocentsspärren och riskerar att åka ut ur parlamentet, enligt undersökningen.

Samtidigt får kategorin ”Övriga partier” 2,1 procent i undersökningen– vilket är nästan lika många röster som Kristdemokraterna får.

Även C och L tappar röster

Centerpartiet och Liberalerna hamnar båda på runt fyra procent i undersökningen. I valet 2019 fick partierna 10,78 respektive 4,13 procent.

Ett annat parti som sticker ut är Miljöpartiet som i mätningen får nära tio procent, vilket är betydligt högre än vad de får i mätningar inför riksdagsvalet . Sverigedemokraterna får 18,6 procent i mätningen.

Socialdemokraterna får 32 procent, Moderaterna får 19 procent och Vänsterpartiet får åtta procent i mätningen. Det ligger i linje med mätningar inför riksdagsvalet.

Var tredje väljare i undersökningen uppger dock att de är osäkra på vilket parti de kommer att rösta på vilket gör att mycket kan hända i valrörelsen, enligt Per Oleskog Tryggvason.

Ekot/Indikators opinionsundersökning

Valresultatet i EU-valet 2019 i kursiv text.

Socialdemokraterna: 32,3 procent

(23,48)

Moderaterna: 19 procent

(16,83)

Sverigedemokraterna: 18,6 procent

(15,34)

Miljöpartiet: 9,7 procent

(11,52)

Vänsterpartiet: 8,1 procent

(6,8)

Centerpartiet: 4,6 procent

(10,78)

Liberalerna: 3,3 procent

(4,13)

Kristdemokraterna: 2,3 procent

(8,62)

Övriga: 2,1 procent

(2,5)

Om undersökningen

Undersökningen är gjort av Indikator Opinion för Ekot.

Den har baserats på 2584 intervjuer, genomförda mellan den 28/3 och 22/4. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti tänker du rösta på i valet till Europaparlamentet?”.

Deltagarna valdes ut genom ett slumpmässigt urval och 6943 personer över 18 år har sökts. De som inte kunde eller ville ange röstningsintention fick frågan om vilket parti de troligast skulle rösta på. Resultaten har viktats mot kön, ålder och partival i 2022 års riksdagsval.

32% av de tillfrågade säger att de inte vet vad de skulle rösta på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet