Kritik från städbranschen – ”Det är katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter och kommuner bidrar till städfusket, menar arbetsgivarorganisationer och företag inom städbranschen. Inom offentlig upphandling ligger för mycket fokus på lägsta pris även om priset är orimligt lågt, säger företagare.

Skatteverket har granskat den svenska städbranschen och hittat omfattande fusk. I en granskning av städningen som köps in av bland annat två större butikskedjor och en hotellkedja har Skatteverket hittat en mängd fel och fusk. Det rör sig till och med om människohandel och bolagsplundring.

”Offentliga upphandlingar är katastrof”

Skatteverkets rapport berör inte myndigheter som köper städtjänster genom offentlig upphandling. Men företag i städbranschen är kritiska till hur offentliga upphandlingar av städtjänster går till. Oftast är det lägsta pris som vinner, trots att det kan vara uppenbart att något inte står rätt till, menar Emma Unevik, vd på Stockholms Städssystem.

– Offentliga upphandlingar är katastrof om du frågar mig och andra i branschen. Den offentliga sektorn är markant sämre när det gäller kontroller av vilka bolag som man gör affärer med. Det man absolut bör göra är att ifrågasätta på tok för låga priser. Vi har hört i Skatteverkets rapport om löner på 11 kronor i timmen och då borde det tändas någon varningslampa hos den som upphandlar, säger Emma Unevik till SVT Nyheter.

Endast 42 procent vill vara med

Arbetsgivarorganisationen Almega Serviceentrepenörerna skriver i en rapport från 2013 att endast 42 procent av medlemsföretagen vill vara med i offentliga upphandlingar, eftersom de menar att för stort fokus läggs på lägsta pris.

– Som seriöst företag är man i princip chanslöst i att ro hem en sådan affär. I offentlig upphandling ställs en massa krav på kvalitet, man plockar in referenser, men i slutändan missar man det mest väsentliga och det är att ifrågasätta alldeles för låga priser, säger Emma Unevik.

Lena Svensson, projektledare på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, delar inte riktigt den bilden.

– Det finns en hel del upphandlingar där det är lägsta priset som är utgångspunkten men det är väldigt höga kvalitetskrav för att vara med och vara ett av företagen som är aktuella. Det är inte så att man säger ”om ni betalar lägsta pris får ni göra vad ni vill”.

”11 kronor i timmen förekommer inte”

Henrik Karlsson, ordförande för föreningen Sveriges Offentliga Inköpare, vill poängtera att Skatteverkets granskning handlade om företag. Han menar att så låga löner som 11 kronor i timmen inte är något som förekommer i offentliga upphandlingar.

– Det här är öppna processer så det är enkelt att ta del av vilka villkor som gäller. 11, 20 eller 30 kronor i timmen är naturligtvis inget som någon har hört talas om på anbud i offentlig sektor, säger Henrik Karlsson.

– Det finns gott om exempel på upphandlingar där vi sätter en gräns för vad det lägsta priset får vara, fortsätter han.

Henrik Karlsson menar dock att myndigheter kan bli mycket bättre på att följa upp hur företagen sköter sig efter en upphandling.

– Det är alldeles för enkelt att sätta en gräns för lägsta pris om man inte fullföljer detta med research och kontroll både före och efter upphandlingen. Där har vi en bit kvar i svensk offentlig sektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.