Foto: SVT

Malmström: EU-länderna saknar viljan att hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

EU:s regeringschefer träffas i dag för att prata om hur man ska hindra att flyktingarna på Medelhavet dör. Inför mötet riktar bland andra Amnesty International skarp kritik mot vad man kallar en ovilja från EU-länderna att hjälpa människor i nöd. Även EU-kommissionär Cecilia Malmström stämmer in i kritiken.

– Problemet är att den politiska viljan inte är tillräckligt stor, säger Cecilia Malmström i SVT:s Gomorron Sverige.

På mötet i dag, där även Sveriges statsminister Stefan Löfven deltar, väntas man bland annat diskutera ett tiopunktsprogram för hur krisen ska lösas. Men om det verkligen leder någonvart återstår att se.

För få länder gör något

Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor och tidigare flyktingfrågor, menar att för få länder faktiskt gör något för att rädda de migranter som flyr över Medelhavet.

– Problemet är att den politiska viljan inte är tillräckligt stor. Vi försökte med Triton men det är väldigt få medlemsländer som vill bidra. 

Vilka länder är emot?

– De flesta länder säger att de ska bidra, men det är väldigt få som faktiskt ställer upp konkret med personal och båtar. Om alla 28 medlemsländer gjorde lite skulle vi öka kunna räddningsinsatserna i Medelhavet, hoppas att man kommer med något konkret kring det i dag. Men också att man öppnar dörren för att ta emot kvotflyktingar, så att det finns lagliga vägar att ta sig in. Det är det som är det viktiga.

Vad har vi för rätt att kräva av EU att lösa det här?

– Vi har den humanitära och mänskliga rätten att kräva det. Men vi kan inte tvinga länderna att ställa upp. Jag tycker dock att det har varit en ändrad ton i diskussioner mellan EU-toppcheferna där alla ändå har sagt att det är ett europeiskt ansvar.

Du låter uppgiven?

– Jag hoppas ändå att magnituden och det fasansfulla i det som hänt ska leda till att fler länder ändå stiger fram och säger att vi måste göra mer.

Amnesty: Konkreta åtgärder

Inför EU-mötet i dag hoppas bland andra Amnesty International på att man tar fram konkreta arbetsmetoder för att hindra nya flyktingkatastrofer.

– För två år sedan förliste två båtar utanför Lampedusa och flera hundra människor dog. EU:s regeringschefer uttyckte sig starkt och sa att det här får aldrig hända igen, men det fortsätter, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

– Det är för mycket fokus på gränskontroll och att stänga människor ute. Vi hoppas på att EU i dag fokuserar enbart på sjöräddning och att man pratar i termer av patrullering, inte för att gränskontrollera, utan för att övervaka och räddda liv, säger Seidlitz i SVT:s Gomorron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.