Apotekens brister maskerade i rapport från Läkemedelsverket. Foto: SVT/Håkan Claesson/Vlada Cacik

Kritik mot hemligstämpling av apotekens brister

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket gör rätt i att hemligstämpla uppgifter om apotekens brister och fel, konstaterade kammarrätten nyligen. Oacceptabelt, menar oppositionen.

– Det här är ju märkligt, säger Ylva Johansson, socialdemokraternas förra talesperson i apoteksfrågor, när SVT visar henne Läkemedelsverkets rapporter från apoteksinspektioner, där apotekens brister maskerats.

– Jag tycker att det här är oacceptabelt. Läkemedel är en viktig del av sjukvården, och precis som när vi granskar sjukvården eller skolor så måste de uppenbara brister man hittar vara offentliga, säger Ylva Johansson.

SVT granskar apoteken

Kan få fel mediciner

När apoteksmarknaden avreglerades för snart fyra år sedan fick Läkemedelsverket i uppdrag att utöva tillsyn över apoteken. Bland annat genomför Läkemedelsverket inspektioner ute på apoteken.

Men när SVT i höstas ville kontrollera hur enskilda apotek i de olika kedjorna skött sig hemligstämplade Läkemedelsverket all information om brister i inspektionsrapporterna.

Det gällde brister angående personal och organisation, lokaler och utrustning, recepthantering, beredning av läkemedel, egenkontroll och dokumentation. Vanligaste bristerna gällde dokumentationen, ett problem som kan leda till att patienter får fel mediciner.

Sekretessen berodde på att det rörde sig om enskilda företag, förklarade läkemedelsinspektör Mariann Rinse.

– Det är sekretess på uppgifterna för att skydda de ekonomiska förhållandena hos apoteksföretagen.

Oppositionen kräver lagändring

SVT:s rapportering om hemligstämplarna ledde till debatt i riksdagen och hård kritik mot socialminister Göran Hägglund. Men Läkemedelsverkets  beslut att hemligstämpla informationen slogs fast i Kammarrätten, efter att SVT överklagat beslutet.

Oppositionen anser nu att lagen bör ändras och att regeringen lättar på affärssekretessen.

– När det är skattesubventionerad verksamhet måste man ha rätt till insyn, säger Lena Olsson (V).

Socialdemokraternas Ylva Johansson, kräver också lagändring, och jämför det med hur brister hos skolor är offentligt oavsett styrelseform.

Säkerheten viktigast

Men Göran Hägglund ser ingen anledning att ändra lagen, eftersom det här är en annan typ av verksamhet.

Är det viktigare med företagshemligheter än insyn för apotekskunderna?

– Det viktigaste är ju säkerheten, att läkemedel hanteras på ett tryggt och säkert sätt.

Men det är ju just det rapporterna visar och de får vi ju inte ta del av?

– Nej, men det viktiga är ju att det åtgärdas, alltså att vi har myndigheter som utför tillsyn, pekar på brister och följer upp så att bristerna åtgärdas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet