Kritiker: Polisen bryr sig inte om våldsbrott mot EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

– Hatbrott och våldsbrott mot hemlösa EU-migranter ökar, men polisen är ointresserad av att klara upp brotten, säger vice ordförande Sven Hovmöller från föreningen HEM, föreningen för hemlösa.

– Vi gör allt vi kan, säger Andrea Hammar, på polisens hatbrottsgrupp i Stockholm.

Föreningen HEM har kontakt med omkring 300 fattiga EU-migranter framförallt romer från Rumänien som bor i Stockholmsområdet. Nästan dagligen får de som jobbar på HEM höra om tiggare som råkat ut för våld och hatattacker.

– Det kan handla om misshandel, situationer då man fått sin tältduk sönderskuren mitt i natten när man låg och sov eller att någon tänt eld på husvagnen eller skjulet där man bor, säger Sven Hovmöller.

Polisen ointresserad

Enligt Sven Hovmöller är det en liten liga som står för hälften av brotten mot tiggarna i Stockholm.

– Det är en mycket liten del av svenskarna som är aggressiva. Men de som finns provocerar och hetsar varandra, framförallt via nätet, till att göra sådana här våldsdåd, säger Sven Hovmöller.

Föreningen HEM anser att antalet hatbrott och attacker mot fattiga och utsatta EU-migranter ökat, men de uppfattar att polisen lägger ner fallen på grund av ointresse.

”Vi gör allt vi kan”

I en nyskriven rapport från Brottsförebyggande rådet har det totala antalet anmälda hatbrott mot romer, som utgör en stor andel av EU-migranterna, fördubblats sedan 2010. Av de anmälningarna är det tre procent av anmälningarna som leder till åtal.

Andrea Hammar arbetar på polisens hatbrottsgrupp i Stockholm. Hennes uppfattning är att det polisiära arbetet fungerar väl och att hon inte känner igen beskrivningen att polisen skulle vara ointresserade av att klara upp brott.

– Jag kan bara prata för min grupp men min uppfattning är att det polisiära arbetet fungerar väl och vi gör allt vi kan, säger Andrea Hammar.

Men hon säger att gruppen inte haft särskilt många hatbrottsärenden som gällt tiggare. Anledningen är att tiggare inte anses vara en egen folkgrupp och därför utreds brotten inte som hatbrott.

– Det finns svårigheter med att utreda då det handlar om att bevisa vad gärningspersonen hade för motiv. Det vill säga vad han eller hon tänkte vid brottet, säger Andrea Hammar på polisens hatbrottsgrupp i Stockholm.

Polisen ska presentera utredning i höst

Barn-, äldre- och jämställdhetsministerminister Åsa Regnér tar avstånd från hat och våldsbrott mot fattiga EU-migranter i Sverige. Hon säger att hon utgår från att Polisen gör tillräckligt och att den här typen av brottsutredningar behandlas som alla andra.

Till hösten har regeringen begärt en utredning från polisen för att få ett bättre underlag på hur situationen för denna grupp ser ut.

– Vi behöver ta reda på mer om vad som händer i dessa specifika ärenden och hur många fall det rör sig om. Vi får återkomma när vi får polisens utredning senare i höst, säger Åsa Regnér

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.