Kritiserad dom om gatuspädbarn

Publicerad

Ett spädbarn till EU-emigranter som farit mycket illa får inte tas från sina föräldrar, enligt en dom i kammarrätten som upprör Unicef Sverige.

Barnet, en pojke som föddes den 30 december 2015, placerades i jourhem eftersom föräldrarna inte kunde ta hand om sonen. De försörjer sig genom att tigga på gatan, skriver svd.se.

Föräldrarna fick tillbaka barnet, flyttade till en bekant, men socialnämnden upptäckte att pojken tappade i vikt och lämnades ensam. Därtill fick han RS-virus och hamnade på sjukhus.

Familjen hade flyttat in på ett gemensamt boende, men personalen slog larm sedan pappan försvunnit därifrån och mamman slagit sig själv.

Socialtjänsten såg en fara för pojkens hälsa och beslutade att omedelbart omhänderta honom enligt lagen om vård av unga (LVU). Förvaltningsrätten godkände beslutet som mamman överklagade till kammarrätten i Stockholm där det ändrades.

Enligt kammarrätten ska frågan prövas i hemlandet; eftersom föräldrarna inte har tillräckligt stark anknytning till Sverige kan en svensk domstol inte fatta ett sådant LVU-beslut.

– Fokus för svenska myndigheter måste vara det enskilda barnets bästa och behov av stöd och vård. De har ansvar för att applicera ett barnrättsperspektiv, men det här fallet visar att så inte skett, säger Christina Heilborn, programchef på Unicef Sverige till Svenska Dagbladet.

Domen är överklagad till Högsta förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.