Foto: Anders Mohlin, SVT Design.

KRÖNIKA: Ett enormt svek mot kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär två år sedan började jag prata med patienter som led av sjukdomen endometrios. Deras berättelser var så sanslösa att jag knappt trodde på dem. Jag bläddrade i journaler och ringde kollsamtal på kollsamtal och kom snart fram till att det de berättade var sant. Då tänkte jag att det bara handlade om enstaka fall som haft väldigt stor otur. Men snart förstod jag att deras upplevelser snarare var regel än undantag, skriver SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx.

Otaliga endometriospatienter vittnade om samma sak. Om läkare och annan vårdpersonal som inte tog deras besvär på allvar. Om läkare som behandlade dem nonchalant och som påstod att tjejerna hade psykiska problem eller att det bara handlade om ”vanlig” mensvärk.

När patienterna svimmade av smärta kunde de få höra att de bara överdrev. Eller att de var missbrukare på jakt efter narkotikaklassade läkemedel.

Endometrios

Jag har träffat endometriospatienter som har pärmar fulla med journalanteckningar med felaktiga diagnoser. Som har bollats runt inom vården i decennier och som fått svåra inre skador under tiden de väntat på behandling.

Experter: Ett stort vårdhaveri

Landets främsta experter på endometrios bekräftar bilden av ett stort vårdhaveri. De skräder inte orden utan beskriver endometriosvården som usel och som ett enormt svek mot de tiotusentals kvinnor som inte får hjälp. En gynekolog berättade för mig att hon skämdes när hon träffade utländska kollegor som undrade varför den svenska endometriosvården var så dålig.

För den pinsamma förklaringen är att det till stor del handlar om nonchalans och okunskap. Om läkares bristande intresse för sjukdomar som drabbar kvinnor. Endometrios är inte extremt svår att diagnostisera om läkaren eller sköterskan på ungdomsmottagningen bara ställer rätt frågor. Och för att kunna göra det behöver sjukvården få bättre vägledning och stöd.

Regeringsbeslut seger för landets kvinnor

Under min rapportering av frågan under de senaste åren har jag sett hur ilskan har bubblat över hos både patienter och expertläkare. Det har lett till demonstrationer och namninsamlingar med krav på nationella riktlinjer för sjukdomen. Myndigheterna höll sig länge kallsinniga till idén men i dag blev endokämparna bönhörda.

Regeringen vill se en mer jämlik och jämställd vård och ger nu Socialstyrelsen uppdraget att ta fram riktlinjer för endometrios. Målet är att alla läkare ska veta hur man ska utreda och behandla endometrios.

Beslutet är en viktig signal att samhället tar denna stora folksjukdom på allvar. Det är en seger för alla patienter som har kämpat för sina rättigheter. Det är seger för de expertläkare som stångas mot oförstående kollegor och framför allt är det en seger för landets kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet