Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kronprinsessan Victoria under ett besök på Älvsborgs amfibieregemente i augusti 2022. Foto: Adam Ihse/TT

Kronprinsessan Victoria blir officer i försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria kommer till hösten att påbörja en officersutbildning inom försvaret, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Steget mot att bli officer är enligt försvaret en del av de förberedelser som kronprinsessan genomgår inför sitt kommande uppdrag som statschef.

Det aktuella officersprogrammet går under namnet SOFU (Särskild officersutbildning) och utgår från både Försvarshögskolan och Försvarsmakten. Programmet riktar sig till personer som redan har en akademisk examen och tar i regel mellan 20 och 25 månader att genomföra, enligt Försvarsmakten.

Utbildningen består av både teoretiska och praktiska moment och ska ge ”en djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi”, skriver Försvarsmakten.

Grundutbildning vid Swedint

Kronprinsessans kontakter med det militära tog sin början 2003 när hon genomgick en grundläggande militärutbildning vid Swedint, Försvarsmaktens internationella centrum. Utbildningen var tre veckor lång och omfattade bland annat hantering av vapen, skriver Aftonbladet.

Sedan dess har kronprinsessan löpande fördjupat sig på området, bland annat med studier i konfliktlösning vid Försvarshögskolan. Så sent som i fjol avslutade hon ett kortare utbildningsprogram vid Försvarsmaktens högkvarter.

Vid sidan om de militära studierna har kronprinsessan avlagt en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap vid Uppsala universitet, skriver Kungahuset på sin hemsida.

Kungen fortfarande general

Banden mellan Kungahuset och försvaret har genomgående varit starka i svensk historia. Ända fram till 1975 var statschefen, alltså kung Carl XVI Gustaf, formellt försvarets högste befälhavare. Därefter ändrades grundlagen så att titeln istället tillfaller överbefälhavaren, men kungen behåller än idag sina militära grader som amiral i flottan och general i armén.

Att vara ”Försvarsmaktens främste representant” beskrivs fortfarande som ett av kungens huvudsakliga uppdrag på Kungahusets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.