Andreas Norlén (M), ordförande i Konstitutionsutskottet. Foto: SVT

KU-ordföranden: Bah Kuhnkes förslag om terror-resenärer räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Kulturdepartementet blir av med uppdraget och arbetet mot våldsbejakande extremism kommer att hamna permanent under en myndighet. Det var beskedet från Alice Bah Kuhnke (MP) efter KU-förhöret i dag.

Men Konstitutionsutskottets ordförande, Andreas Norlén (M), imponeras inte över regeringens agerande.

– Det krävs mer, säger han till SVT Nyheter.

KU-ordföranden Andreas Norlén anser inte att regeringen tagit ordentligt ansvar i den här frågan, något han förkunnar för SVT Nyheter strax efter utfrågningen av Bah Kuhnke under tisdagen.

– Regeringen sade i höstas att ”det är slutbehandlat och vi gjorde det Riksdagen begärde”. Nu kommer man, som en omvändelse under galgen, med olika förslag till åtgärder, säger Andreas Norlén (M), och fortsätter:

– Jag tycker inte att det är imponerande.

Besked två veckor efter Agenda-intervjun

Norlén hänvisar till det faktum att riksdagen i februari 2016 begärde att regeringen skulle se till att det finns en beredskap hos myndigheter och kommuner att ta emot återvändare.

Under eftermiddagen kom det definitiva beskedet från kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, uppdraget att samordna Sveriges arbete mot våldsbejakande extremism kommer inte längre att ligga under hennes departement.

Detta drygt två veckor efter den intervju i SVT:s Agenda som lett till mycket hård kritik mot demokratiministern.

– Ingen av Kulturdepartementets myndigheter är aktuell, säger Bah Kuhnke till SVT Nyheter under tisdagen.

”Staten måste ta större ansvar”

Att arbetet nu kommer att föras permanent hos en myndighet som inte ligger i Kulturdepartementets ansvar, istället för som kommitté under just Bah Kuhnkes ansvar, tycker dock KU-ordföranden är vettigt.

– Det centrala är att staten nu måste ta ett större ansvar. Det är inte längre rimligt att kommunerna ska vara första och sista instans för att ta hand om återvändare, vilka i vissa fall har bedömt av säkerhetspolisen som farliga personer. Staten måste kliva fram och ta ett mycket större ansvar än vad staten gjort tidigare, säger Andreas Norlén.

Är det inte detta som regeringen nu tänker föreslå?

– Ministern (Alice Bah Kuhnke) har nämnt några förslag i den riktningen. Jag tror att det krävs mer, säger Andreas Norlén, och fortsätter:

– I Danmark har man i veckan invigning av ett center för att motverka våldsbejakande extremism. Där ska man samla kunskap, sprida kunskap och ta ledningen mot kommunerna.

LÄS MER: Här är Agenda-intervjun med Bah Kuhnke

Övertygade demokratiministern i KU-utfrågningen i dag?

– Nej det gjorde hon inte. Regeringen ville förra året säga att det inte fanns mer att göra för att hantera återvändare. Diskussionen på senare tid har ju visat på raka motsatsen, så jag är mycket kritisk fortsatt till regeringens agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.