Foto: TT

Kubtester leder till kraftig ökning av aborter

Uppdaterad
Publicerad

Fler landsting än någonsin tidigare erbjuder idag fosterdiagnostik via så kallade kubtester. Något som leder till betydligt fler aborter efter upptäckta kromosomförändringar, visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Siffrorna väcker många känslor hos föräldrar till barn med Downs syndrom.

Bara några minuter efter att Jessica Roos Rahmquist hade fött Hedvig, för nio år sen, fick hon reda på att hennes dotter hade Downs syndrom. Det var ett oväntat besked som hon då tog emot med sorg.

– Jag har tänkt många gånger i efterhand att jag skulle ha velat veta då vad jag vet i dag. För då hade jag inte gråtit så många tårar, säger Jenny.

– För det blir annorlunda mot vad man tänkt sig, men det blir inte sämre. Tvärtom. Visst är det kämpigt, men det jag kämpar med mest är samhällets fördomar. Det är inte Hedvig som är kämpig utan det är det runtomkring.

Fler landsting erbjuder kubtester

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att fler landsting än nånsin tidigare, 16 av 21 stycken, erbjuder kubtester i dag. Testet är en screening för att undersöka om ett foster har kromosomavvikelser.

Antalet barn som föds med Downs syndrom är lika stort i dag som på 70-talet trots att den förväntade siffran skulle vara betydligt högre, eftersom mammor i dag är mycket äldre. Anledningen att inte fler barn med Downs syndrom föds är just kubtesterna.

– Vi har sett väldigt många fler aborter, ungefär 30 procent, i de landsting där man erbjuder kubtester, säger Karin Källen, utredare på Socialstyrelsen.

– Det är klart att det är ett etiskt dilemma,  att med fosterdiagnostik går man in aktivt och bestämmer vilka barn som får födas och vilka som inte får göra det, tillägger hon.

Jessica Roos Rahmquist anser att det är en utsortering som håller på att ske. Hon känner sig orolig för den utveckling som fosterdiagnostik och kubtester för med sig.

– Om vi har ett samhälle där alla är olika, då blir ju inte det något konstigt. Då borde det bli normen. Där ser jag en fara med att välja så starkt vilka som ska få finnas och inte, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.