Foto: Scanpix

”Kommer minnas detta resten av mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har kung Carl XVI Gustaf suttit 40 år på tronen. Det firades genom att bjuda in folket till dans på Slottet.

Stockholms stad uppmärksammade jubileet genom att bjuda in allmänheten till dans på borggården på Slottet. Festligheterna inleddes klockan 12 på Norrbro och nådde sin kulmen klockan 15 då kungens skål utbringades av Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M).

De hundratals människor med svenska flaggor i handen som samlats nedanför Lejonbacken vid Slottet hurrade och jublade för kungen när han själv klev fram och tackade för gratulationerna.

Kungen firar 40 år

– Kära stockholmare, tack för den här fantastiska skålen som jag har fått ta emot här. Det känns underbart, det känns värmande och det är någonting som jag kommer att komma ihåg under resten av mitt liv, sade kungen i sitt tal till folket.

Därefter öppnades portarna till Inre borggården som förvandlats till ett jättelikt dansgolv och festen fortsätter ända in på sena kvällen.

– Ta med era dancing shoes – välkomna!, sade kungen innan han bjöd in till dans.

Även kungen själv och drottning Silvia passade på att ta en svängom inför förtjusta åskådare.

Se SVT:s sändning från firandet i efterhand här.

Dagens firande inleddes med en Te Deum-gudstjänst i Slottskyrkan där hela kungafamiljen och bland andra Danmarks drottning Margrethe och Norges kungapar Harald och Sonja deltog.

För kungafamiljen är det dubbel anledning till firande i dag, då prins Daniel även fyller 40 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen firar 40 år

Mer i ämnet