Mona Sahlin. Foto: TT

Kunskapshus mot IS-rekrytering

Uppdaterad
Publicerad

Nu presenterar Mona Sahlin en plan för att motverka rekryteringen till terrorgruppen IS och och annan våldsbejakande extremism. Särskilda kunskapshus ska byggas i Stockholm, Göteborg, Örebro och Borlänge med syftet att lokala experter snabbt ska kunna rycka ut när personer visar tecken på radikalisering.

I januari ska Stockholm, Göteborg, Örebro och Borlänge öppna så kallade kunskapshus med samlad kompetens om våldsbejakande extremism och hur den skall förebyggas.

Dit ska till exempel oroliga anhöriga till personer som är på väg att radikaliseras och personer som vill bryta sig loss från en våldsbejakande miljö kunna vända sig för att få råd och stöd.

– Vi börjar med fyra pilotkommuner som har växande problem och har erkänt att de har brister i sitt jobb mot extremism, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, till SVT Nyheter.

Kunskapshusen är inspirerade av bland annat Århus i Danmark. Där började man ta tag i problemen med radikaliseringen av unga redan 2007, som ett resultat av terrordåden i London 2005.

Lyckad modell

Den så kallade Århusmodellen bygger på ett samarbete mellan polis, socialtjänst, skola och muslimska församlingar och den har varit mycket framgångsrik. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har man fått resorna till terrorgrupperna i Syrien att praktiskt taget upphöra.

Nyckeln till framgång har varit samarbetet mellan de olika aktörerna som skapat förutsättningar att fånga upp personer på väg in våldsbejakande extremism. Via bland annat mentorsprogram har man fått personerna att välja andra vägar i livet.

– I Kunskapshusen ska allt som är relevant för att kunna jobba förebyggande, har relevans för anhöriga, för personer som vill hoppa av eller för de som kommer i kontakt med våldsbejakande extremism och behöver experthjälp och stöd, finnas samlat säger Mona Sahlin.

Sahlin menar att mentorsprogrammet i Århus är väldigt intressant och kommer att finnas med som ett sätt att jobba i de här fyra kommunerna.

Vilka är det som skall samarbeta i de här Kunskapshusen? Socialtjänst, polis, föreningar och församlingar?

– Ja, allt det, men hur kommunerna bygger upp verksamheten är upp till dem själva. Det kan se olika ut i de olika kommunerna. Det viktiga är att kunskapen och ansvaret finns samlad.

”Ska vara exempel”

Poängen med att samla berörda myndigheter, föreningar och församlingar och all kompetens under ett och samma tak är, enligt Mona Sahlin, att personer som behöver stöd och hjälp ska slippa slussas runt mellan olika myndigheter och aktörer.

– Det finns mycket revir, hinder mellan myndigheter men det duger inte längre. De här fyra pilotkommunerna ska verka som exempel för andra kommuner i Sverige att dra lärdom av. Hur man snabbt och effektivt man ska jobba förebyggande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.