Foto: TT

Kvinnojourerna får konkurrens av privata bolag

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 70-talet har de ideella tjej- och kvinnojourerna byggt upp ett nät av skyddade boenden runt om i Sverige. Kommunerna har haft det yttersta ansvaret för våldsutsatta. Men nu syns en förändring. Flera privata vårdbolag börjar erbjuda tjänsten skyddat boende.

Hittills har tiotalet kommuner valt att upphandla skyddat boende via privata vårdbolag. I takt med att de privata alternativen blir allt fler är det inte längre lika självklart längre att kommunerna väljer jourernas alternativ.

Marie Unander-Scharin som arbetat som jourkvinna i fyrtio år menar att utvecklingen är riskabel.

– Vi har en enorm kvinno- och barnkunskap. Något som de privata alternativen inte har.

”Ett komplement”

Botkyrka är en av de kommuner som valt att köpa skyddat boende via privata bolag.De menar att det handlar om ett komplement, inte att kvinnojourerna ska konkurreras ut.

– Ibland ser vi att en person behöver ett mer omfattande stöd för att klara sig än vad vi bedömer att kvinnojouren kommer att kunna ge, säger Marie Lundqvist, socialchef Botkyrka kommun.

Felaktig kritik

Framnäsgruppen som finns i tiotalet kommuner menar att deras skyddade boenden skulle inte bli upphandlade om de inte följde Socialstyrelsens regler. Mia Garphult, verksamhetschef, anser att jourerna är oroliga för sin ekonomi.

– När de ser att kommunerna som tidigare anlitat dem istället handlar upp från privata aktörer som oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.