Foto: TT

Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor har fortfarande lägre lön och pension än män, men skillnaderna minskar. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån. En av förklaringarna är att kvinnor är hemma betydligt mer med sina barn än papporna, vilket märks i lönekuvertet.

Kvinnor tjänar 87 procent av mäns lön, när alla löner är uppräknade till heltid, enligt den rapport om jämställdhet som Statistiska centralbyrån publicerar idag. När den förra rapporten publicerades 2014 hade kvinnor 86 procent av männens lön.

Även efter att arbetslivet är över får kvinnor betydligt lägre pension än män. I genomsnitt kan kvinnor kvittera ut 67 procent av mäns pension, de yngre något mer och de äldre något mindre, enligt SCB.

Kvinnor hemma mer

Den största förklaringen till skillnaderna är att kvinnor och män väljer olika yrken och att de mansdominerade är högre betalda. Kvinnor jobbar också oftare deltid och är hemma betydligt mer med sina barn än papporna.

Enligt föräldraförsäkringsstatistik när barnet fyllt två år hade mammorna tagit ut 82 procent av dagarna och papporna 18 procent.

Statistiska centralbyrån har också med hjälp av en statistisk metod, standardvägning, tagit hänsyn till faktorer som att kvinnor och män väljer olika yrken och har olika utbildning och då fått fram skillnader som inte går att förklara med hjälp av statistiken. Då blir löneskillnaderna mindre och kvinnor har 94 procent av mäns lön.

Skillnaderna minskar

När hänsyn också tas till att en större andel kvinnor än män arbetar deltid, tar längre föräldraledighet och vårdar sjuka barn i högre grad så blir skillnaden mellan män och kvinnors årslöner ännu större. Kvinnor har 81 procent av männens inkomst. Även här har skillnaden minskat med en procentenhet i jämförelse med för två år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.