Kunskapen och erfarenheten om endometrios saknas på många håll, säger professor Matts Olovsson. Foto: TT/SVT

”Kvinnorna upplevs som jobbiga av vården”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomen endometrios bara drabbar kvinnor, och för många dröjer det länge innan man får rätt hjälp. Om även män insjuknat hade det funnits behandling för länge sedan. Det säger professor Matts Olovsson, som arbetat med endometrios i 20 år.

Camilla Ekfeldt snurrade runt i vården i nästan fem år innan hon fick rätt diagnos. Efter flera besök på akuten, svår smärta, otaliga tarmdiagnoser och graviditetstester – helt utan resultat – kom hon själv över sjukdomsbegreppet via en sökning på Google: endometrios.

Hon hade aldrig hört talas om sjukdomen, men alla symtom på skärmen stämde överens med vad hon upplevde. Först då kom hon till en gynekolog och fick hjälp. I dag är Camilla Ekfeldt arg och besviken.

Endometrios

– Jag känner ingen tillit till vården längre.

Typiskt fall

Camillas historia är inte unik – utan snarare väldigt typisk, enligt Matts Olovsson som är professor i professor i gynekologi och chef för Endometrioscentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Diffusa, men smärtsamma symptom. Kvinnor som ofta kommer fel i vården.

Endometrios är inget olösligt mysterium, säger professorn. Om man ställer rätt frågor är det tvärtom en ganska enkel diagnos att ställa. Problemet är att kunskapen och erfarenheten på många håll saknas, vilket gör att läkaren inte vet vad man ska leta efter.

– Bara genom en gynundersökning och att prata med patienten så kommer man väldigt nära sanningen.

Stor betydelse att män inte drabbas

Så många som 200.000 kvinnor kan lida av endometrios i Sverige i dag. Dessa kvinnor är en liten grupp, som ofta upplevs som jobbiga av vården, enligt Matts Olovsson. Helt enkelt på grund av att de är så svåra att hjälpa.

– Det beror oftast på doktorns okunskap. Har man inte verktygen blir det frustrerande att försöka hjälpa någon utan att lyckas. Då blir doktorn frustrerad, patienten blir frustrerad och patienten hänvisas då till en annan doktor som kanske inte heller förstår sig på det här. Då blir det jobbigt för alla.

Att endometrios är en kvinnosjukdom tror professorn har stor betydelse för det faktum att det fortfarande är en väldigt osynligt problem.

– Hade det här drabbat män också så hade det varit löst för länge sedan. Det hade funnits behandlingsrutiner och behandlingsprogram, säger Matts Olovsson.

”Låg ihopkurad på golvet”

För Camilla Ekfeldt blev smärtan svår innan hon fick hjälp. Det tog lång tid innan operationen och hormonbehandlingarna gjorde skillnad. Kroppen orkade till slut inte mer. Hon var tvungen att sjukskrivas.

– Flera gånger har jag legat hemma hos mamma och pappa på deras badrumsgolv, ihopkurad, för att det gjort så ont. Det är aldrig någon som trott på att jag har ont när jag kommit in på sjukhus.

Matts Olovsson har arbetat med endometrios i 20 år. Det  besked han kan ge till kvinnor som lider är att man ofta kan medicinera bort de värsta smärtorna. Men något bot finns i dag inte.

– Det är först när man hamnar i klimakteriet som det här brukar lugna ner sig, säger han.

Klockan 19:30 kan du chatta med gynekologen Måns Palmstierna om endometrios. Redan nu kan du ställa din fråga här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet