Foto: TT

Häng in vårjackan igen – kylan kommer tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Hade du börjat fundera på att ta fram vårjackan? Glöm det. Nu i veckan är vintern tillbaka i södra Sverige lagom till sportlovet.

– Det blir stora mängder snö i slutet av veckan, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Den senaste veckan har uppvisat milt väder och varmare temperaturer än normalt och våren har börjat skymta på flera håll i landet. Häromdagen uppmättes temperaturer på nästan nio plusgrader i Uppland och solen har värmt många uppvända ansikten under veckan som gått.

Läs också: Varning för bräckliga isar

Men som vanligt är hoppet om vårens framfart än så länge skört och nu kommer bakslaget i form av ett lågtryck som drar in över södra Sverige i början av veckan.

– Det blir långsamt kallare under veckan. På måndag, onsdag och särskilt fredag blir det ett djupt lågtryck med stora mängder snö och blåst, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Sportloven närmar sig

Snön kommer tillbaka i södra Sverige med nollgradiga temperaturer och i norra Sverige kryper temperaturen ned till mellan 2-10 minusgrader. Så även för sydsvenskar kan man få njuta av lite snö på sportlovet. Denna vecka är det sportlov för bland annat Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Hallands län.

Läs också: Chans till snö i söder

Men det ser ut som att kylan stannar även in i vecka nio, då sportlovet infaller för bland annat Stockholms, Västmanlands och Dalarnas län.

– Det blir mer normala temperaturer för årstiden. Den kallare luften etablerar sig under nästa helg och stannar åtminstone till i början på veckan därpå, säger Deana Bajic.

Ska du ut på isen? Här är tipsen du måste ha:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.