Kylan håller i sig ett tag till. Foto: TT

Kylan fortsätter att hålla landet i ett järngrepp

Uppdaterad
Publicerad

Kylan fortsätter att hålla landet i ett järngrepp de kommande tio dagarna, även om den mildras en aning. För skidfrälsta är det ett välkommet besked eftersom det finns gott om snö i fjällen.

– Det är också skönt för många allergiker som får en lugn period, säger SMHI:s meteorolog Pererik Åberg.

Natten mot påskafton var rejält frusen i Örebro, där väderstationerna noterade 12,9 minusgrader vilket är den kallaste aprilnatten sedan 1944.

I Karlstad sjönk kvicksilvret till 9 minusgrader, den kallaste aprilnatten sedan 1985.

Dessutom slogs köldrekord i Floda i Södermanland, med 16,9 minusgrader, men då ska man komma ihåg att den väderstationen inte öppnade förrän 1985.

– Det är ovanligt kallt för april, speciellt så långt in i månaden, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Inga sitta-vid-vägg-dagar

Och kylan kommer att hålla i sig de kommande tio dygnen, även om den mildras en aning.

– Nu blir det lite mildare, men inte superhöga temperaturer. I morgon borde den värsta kylan ha försvunnit, men det blir ändå bara 7–8 grader i söder och någon plusgrad i norr. Det är fortfarande låga temperaturer för april.

Som mest får man räkna med cirka 10 grader i söder och 7–8 i norr under tiodagarsperioden.

– Det blir inga sitta-vid-vägg-dagar med 15–16 grader. Det är fortfarande risk för nattfrost i hela landet. Många vill ut med sina blommor, men de ska nog vara väldigt försiktiga. Det gäller hela vägen ned till Skåne.

Passa på att åka skidor

Däremot är det ett glatt besked för skidfrälsta som har turen att befinna sig i ett område där det fortfarande finns snö. För tillfället är det ett vitt täcke i större delen av Norrland och i fjällkedjan ned till Dalarna, enligt SMHI:s snödjupskarta.

Det kommer även att bli tillskott i norra halvan av landet under torsdagen, då det blir ganska mycket snö i fjällen. Däremot är snöfallet över för den här gången i söder.

Pererik Åberg ser flera fördelar med kylan.

– Skidsäsongen blir förlängd. Det är också skönt för många allergiker som får en lugn period eftersom inte många trädslag sätter i gång. Sedan kanske man kan njuta ännu mer av värmen när den väl kommer. Det är också frisk och härlig luft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.