Foto: TT

Kylan smyger in norrifrån

Uppdaterad
Publicerad

Det har redan snöat i norra Norrland och i veckan drar kylan vidare söderut.

– Det blir minusgrader i stort sett i hela Norrland nattetid, säger Kristian Silver vid SMHI.

Under början på helgen har det varit ostadigt i norr med stormbyar. Tusentals hushåll blev av med strömmen under fredagskvällen och i Kirunatrakten lade sig ett tunt snötäcke på backen.

Under söndagen drar ett nytt lågtryck med snöfall in längst i norr men det blir inte lika kraftigt. Sedan kommer kylan smygande ner över landet.

– Det är ett högtryck som kommer in norrifrån under måndag, tisdag med klart och kallt väder. Nattetid blir det minusgrader i stort sett i hela Norrland, säger Kristian Silver.

Högtrycket förstärks under veckan och ger klart väder även längre söderut i Sverige. Temperaturen kommer att vara under det normala för årstiden i Norrland och Svealand medan Götaland får normalvärden.

Dagstemperaturen i Svealand kommer ändå att ligga runt tio grader och längs Götalands väst- och sydkuster kan det till och med bli varmare än normalt.

– Det här högtrycket ligger sedan kvar över landet åtminstone till slutet av veckan såvitt vi kan se nu, säger Kristian Silver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.