Foto: TT

Liberalerna: Lägg ner Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folkets förtroende för Arbetsförmedlingen är lågt. Så lågt, att den enda lösningen är att lägga ner myndigheten och istället starta en ny, med annat fokus, föreslår Liberalerna i sin skuggbudget. Förslaget sågas dock av regeringen, som hellre vill modernisera AF.

– Arbetsförmedlingen lever inte upp till sitt namn, och det är ohållbart att ha en stuktur där förtroendet är så lågt, säger Mats Persson, partiets ekonomisk-politiske talesperson till TT.

Liberalerna vill istället för AF se en ny myndighet som fokuserar på människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, som unga och nyanlända, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. Starka yrkesgrupper däremot, skulle få sköta sitt jobbsökande på annat sätt.

”En återgång”

– Arbetsförmedlingen har i dag uppdraget att hantera en sjuksköterska eller ingenjör och det är orimligt i dagens läge där arbetsmarknaden är så stark för den gruppen. Då är det bättre att statens insatser fokuseras på dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, säger Persson.

– Det de föreslår är en återgång till precis det som gällde när den gamla regeringen körde Arbetsförmedlingen i botten. Man jobbar bara med de som står allra längst från arbetsmarknaden och då tycker inte arbetsgivarna att de får hjälp med den kompetensförsörjning de behöver, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) om förslaget.

Matcha bättre

Det finns stora problem hos myndigheten, medger Ylva Johansson. Men hon vill hellre se en modernisering av AF, för att bättre matcha arbetsgivare och arbetssökande.

– Det är ett tufft arbete att vända den här utvecklingen. Men en viktig del är att jobba mot arbetsgivarnas behov, som vi nu ställer om Arbetsförmedlingen att göra. Det andra är att satsa stort på reguljär yrkesutbildning, så att vi kan utbilda till de lediga jobben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.