Foto: TT

L ställer krav för att inte fälla statsråd

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna öppnar för att fälla finansminister Magdalena Andersson i en misstroendeomröstning, men ställer nu tre konkreta krav på regeringen för att så inte ska bli fallet.

L-ledaren Jan Björklund säger till Dagens industri att han vill samla en majoritet i riksdagens finansutskott för att rösta ned förslag i höstbudgeten om: höjda marginalskatter, förändringen av 3:12-reglerna, skatteregler för fåmansföretag, och den föreslagna flygskatten.

– Vi kommer från Liberalernas sida föreslå att riksdagen nu under våren uttalar att de här skattehöjningarna inte ska ske, säger Jan Björklund till Di.

– Om det då vinner majoritet, men regeringen ändå väljer att lägga fram skattehöjningarna, är vi beredda att fälla de ansvariga statsråden i en misstroendeomröstning.

Även infrastrukturministern Anna Johansson kan bli aktuell att försöka fälla eftersom hon är ansvarig för flygskatten, enligt Björklund.

Vill föregå budgeten

Liberalerna vill därmed föregå budgeten och med kraven påverka dess innehåll. Centerpartiet vill å sin sida bryta ut och stoppa enskilda delar av budgeten, medan Moderaterna och Kristdemokraterna vill lägga fram en gemensam alliansbudget och vinna majoritet genom att låta Sverigedemokraterna rösta på den.

Läs mer: Så vill C spräcka budgeten

Andersson: ”Verkar rörigt i alliansen”

”Om liberalerna vill ha inflytande över budgeten är de precis som vanligt välkomna att komma över till oss och förhandla. Det har vi sagt i många år nu”, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar till TT.

”Det verkar rörigt i den forna alliansen. Det kommer nya besked på löpande band. Kanske är det dags för polletten att trilla ner, Sverige behöver blocköverskridande samarbete.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.