Foto: SVT

Liberalerna vill storsatsa på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna presenterar i dag sin skuggbudget som bland annat innehåller en storsatsning på skolan.

Liberalerna vill satsa 9,5 miljarder på skolan i sin budgetmotion för 2018. Partiet vill bland annat se fler lektioner och mer undervisningstid.

– Vi ser nu att utvecklingen håller på att vända till det negativa igen, säger partiledaren Jan Björklund när han presenterar partiets budgetmotion.

Liberalernas partiledare Jan Björklund och ekonmiskpolitiske talesperson Mats Persson. Foto: TT

Mer lektionstid

Han pekar ut skolsatsningen som den enskilt största satsningen i motionen.

De 9,5 miljarder kronorna ska framför allt användas till fler lektioner, mer undervisningstid, till en utvidgad skolplikt för nyanlända och till kompetenslyft för lärare.

Totalt för åren 2018-2020 vill L ge skolan 33,5 miljarder kronor.

Försvaret och polisen

Liberalerna vill satsa 3,5 miljarder kronor mer än regeringen nästa år på försvaret. Anslagshöjningen trappas upp till 12,2 miljarder kronor till 2020.

– Vi inleder en större upptrappning än något annat parti, säger Björklund.

Liberalerna vill även satsa 1,9 miljarder mer än regeringen på fler poliser 2018 och vill lägga 1,3 miljarder kronor på att höja polislöner med i snitt 4.000 kronor i månaden.

Höjd brytpunkt för statlig skatt

Trots att Björklund lanserar skolsatsningen som den största satsningen i budgetmotionen, så vill partiet lägga mer pengar på att höja brytpunkten för när man ska betala statlig skatt. Det kostar staten 12,6 miljarder kronor.

Dessutom står man fast vid sitt gamla krav på att slopa värnskatten, vilket kostar staten 6,1 miljarder kronor. L säger också nej till regeringens avtrappade jobbskatteavdrag.

– Det viktigaste för oss är att sänka marginalskatterna, säger Björklund.

Däremot säger L ja till regeringens föreslagna skattesänkning för pensionärer.

Ja till höjt barnbidrag

Satsningarna och skattesänkningarna finansieras bland annat med besparingar på arbetsmarknadspolitiken, 11 miljarder kronor.

Liberalerna räknar också med att spara 4 miljarder på att säga nej till regeringens förslag att höja bidrag och ersättningar. Partiet går dock med på barnbidragshöjningen.

Ytterligare 4 miljarder sparas på att slopa regeringens byggsubventioner.

L vill också höja miljöskatter för 4,7 miljarder och säger nej till avdragsrätt för fackföreningsavgift. Dessutom vill man minska ränteavdraget så att staten får in 0,8 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.