Jan Björklund talar. Foto: TT

L kräver att lärare vidareutbildar sig

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill att ett års vidareutbildning på universitet ska bli obligatoriskt för alla legitimerade lärare. Partiet avsätter två miljarder kronor per år för att lärarna ska kunna plugga med 80 procent av lönen.

”Det är den största vidareutbildningen av lärare någonsin”, skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund på DN Debatt inför sitt sommartal i Göteborg senare i dag.

Partiets tanke är att alla legitimerade lärare som jobbat i grund- eller gymnasieskolan i minst tio år ska vidareutbilda sig i ämnesmetodik eller ett ämne han eller hon undervisar i. Alternativt ska läraren kunna läsa in behörighet i ytterligare ett ämne. Läraren får under tiden 80 procent av ordinarie lön, och kostnaderna täcks av staten.

Vill satsa åtta miljarder

Reformen ska vara permanent och Liberalerna avsätter två miljarder kronor per år de närmaste fyra åren, alltså åtta miljarder.

Partiet föreslår också att masterexamen ska vara ett krav för att bli ämneslärare och att antagningskraven till lärarutbildningen höjs. Dessutom vill partiet att ämneslärareutbildningen koncentreras till de sex största universiteten och att det ska krävas behörighet i aktuellt ämne för att få sätta betyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.