Läckan i korthet

Uppdaterad
Publicerad

Anonyma utpressare låser din dator och kräver lösensummor. Genom en världsunik läcka kan SVT nu avslöja de innersta hemligheterna i deras egen databas.

  • Tillsammans med Sverige har Australien, Polen, Spanien, Italien, Turkiet och England drabbats hårdast. Sammanlagt har nätverket attackerat offer i över 30 länder.  
  • 1,6 miljoner svenskar har fått utskicken från Telia- och Postnord-kampanjen. Minst 20.000 svenskar har laddat ned viruset.  
  • Nätverket tar emot lösensummor i den digitala valutan bitcoin som ger stora möjligheter till penningtvätt och anonymitet. Offren uppmanas betala motsvarande 400 till 6000 kronor i bitcoin.  
  • Spåren leder till Ryssland och en internetleverantör i Sankt Petersburg. Därifrån har attackernas styrts. När en användare öppnar den nedladdade filen krypteras hårddisken och via olika platser i världen skickar krypteringsprogrammet till slut iväg den specifika nyckeln till Ryssland.  
  • Nätverkets senaste kampanj avslutades våren 2017. Den server som SVT:s fått tillgång till är inte längre aktiv men verkade mellan hösten 2015 och våren 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet