Journalisten och författaren Lasse Wierup Foto: TT

”Låga odds” för att Markovic skulle mördas

Uppdaterad
Publicerad

Proffsboxaren gjorde snabb karriär som strippklubbsägare. Han var en ensamvarg i den undre världen som de senare åren gjort sig ovän med många genom att attackera och trakassera människor runt sig. Mordet på Mille Markovic kom inte oväntat, säger journalisten Lasse Wierup.

– Han var skrupelfri på det sättet att han kunde tvinga in, eller locka in unga kvinnor att jobba i den här världen där man visar upp sina kroppar.

Mille Markovic började som proffsboxare, men hittade snabbt sin plats i Stockholms undre värld. Under två årtionden drev han svart- och porrklubbar och var ett välkänt ansikte i branschen.

Mille Markovic död

I natt hittades han i sin bil – skjuten med fyra skott i huvudet. Journalisten och författaren Lasse Wierup ligger bakom boken ”Svensk Maffia” och har följt Markovics olika vändor.

”Låga odds”

Lasse Wierup beskriver Mille Markovic som en maktfaktor, en ensamvarg inom den undre världen som väckt fruktan både bland kriminella och vanliga människor.

Markovic dömdes för några år sedan till näringsförbud och tvingades lämna över sitt imperium, strippklubben Club Privé i centrala Stockholm, till en vän och en affärskollega. Det hela urartade i en stor konflikt och under de senaste åren kämpade Markovic för att ta tillbaka intäkterna för verksamheten.

Då den förre porrklubbsägaren i slutet av förra året åtalades för att ha beställt ett attentat mot personerna bakom Club Privé menar Wierup att polisen nu har en ganska uppenbar grupp att leta i.

– Det är klart man kan förvänta sig att personer inom den kretsen är frustrerade över att rättsväsendet inte når framgång.

”Tror många vill se ett slut på det här”

Markovic hade blivit allt mer högljudd och bröt mot koderna i den undre världen genom att trakassera och peka ut människor, säger Wierup. Därför kommer nattens mord inte som någon överraskning.

– Jag får nog säga att det var ganska låga odds egentligen.

Om det finns tillräckliga ekonomiska intressen skulle mordet kunna trigga ytterligare våld, säger Lasse Wierup. Beroende på hur många som stod bakom Markovic skulle det även kunna finnas en slags heder i att hämnas honom. Men han tror inte att man omedelbart ska vänta sig en hämndaktion.

– Jag tror nog egentligen att många vill se ett slut på det här och att Mille varit en viktigt anledning till att det pågått en sådan här konflikt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mille Markovic död

Mer i ämnet