Foto: TT

Läkare varnar: Felaktiga råd sprids på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Många människor söker sig till nätet för att få råd om hur man ska behandla olika sjukdomar.

Men där sprids ofta ovetenskapliga metoder i olika patientforum, varnar kritiska läkare – som menar att det här skapar problem för sjukvården.

Att till exempel googla olika kroppsliga symptom på nätet kan leda in i ett myller av olika trådar, patientforum och bloggar där man diskuterar sjukdomar. I många fall fungerar de som stöd för den som drabbats av sjukdom men när lekmän ger mediciniska råd till varandra orsakar det problem, menar läkaren Mats Reimer, som länge debatterat omstridda diagnoser och behandlingar.

– De ger ofta varandra felaktiga råd. I de mest extrema fallen har jag sett exempel på att patienter säljer antibiotikakurer till varandra. I andra fall ger de varandra råd att inte acceptera de behandlingar som den ansvariga läkaren föreskriver, säger han.

Enligt Reimer förekommer det också att människor uppmanar varandra att kräva ovetenskaplig behandling av läkaren.

Sökte svar på nätet

När Monica Halldin drabbades av sjukdomen hypotyreos, då sköldkörteln producerar för lite hormon, mådde hon väldigt dåligt.

– Jag blev tröttare och tröttare. När jag dagligdags gick ut i bilen och sov på lunchen så förstod jag att det här inte var normalt, säger hon.

Hon tyckte det tog lång tid att få rätt diagnos. Och när hon väl fått diagnosen kände hon inte att behandlingen tog. Dessutom upplevde hon ett motstånd från sjukvårdens sida.

– Då förstod jag att jag måste läsa på – och det gjorde jag.

Vill ha omtvistat preparat

Patientforum på internet blev en viktig informationskälla.

– Jag gick med i en Facebook-grupp och fick klart för mig att det finns fler mediciner. Det har ingen läkare tagit upp, säger Monica Halldin till SVT Nyheter.

Tabletterna som hon nu vill ha är gjorda på hormoner från grisars sköldkörtlar. De användes innan de moderna syntetiska medicinerna kom ut. I dag krävs det en licens från läkemedelsverket för att få den utskriven, eftersom den ännu inte är prövad och godkänd av läkemedelsverket.

Enligt Mats Reimer är effekten inte vetenskapligt klarlagd.

– Hade de gått till en homeopat och fått sockerpiller hade det inte varit farligt, men hormontabletter är ju aktiva mediciner som har biverkningar. Att överbehandla någon med hormontabletter är ju faktiskt potentiellt farligt, säger han.

Olika verklighetsuppfattningar

Ytterligare en effekt av samtalen i ovetenskapliga forum är enligt Mats Reimer att rent falska diagnoser sprids:

– Amalgamsjuka, elallergi, kronisk borrelia till exempel. Trötta binjurar är inte heller någon sjukdom som vi vanliga läkare tycker existerar.

Han menar att det blir som två olika verklighetsuppfattningar mellan patienterna och vården.

– Det är bra att man byter erfarenheter men det blir svårt om man får en verklighetsbeskrivning som inte sakkunskapen kan ställa upp på.

”Om de vägar så får man byta läkare”

Alla är eniga att Monicas sjukdom, hypothyreos, är mycket vanlig, särskilt bland kvinnor.

Men önskemålen om behandlingen skapar ofta oenighet mellan vården och vad patienterna i patientforum förespråkar.

– Jag mår inte hundra procent bra i dag och vill därför testa allt, säger Monica Halldin.

Hon menar att stödet på internet får patienter att våga stå upp mot sjukvården.

Kan man kräva av läkare att de ska skriva ut mediciner som de inte anser fungerar?

– Ja, det kan man göra. Vägrar de så får man byta läkare, säger Monica Halldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.