Läkare: Vi ska inte avsluta liv

Uppdaterad
Publicerad

Läkarförbundet tar avstånd från dödshjälp. I dagsläget ser de ingen anledning att ändra ståndpunkt. Samtidigt tycker en tredjedel av alla läkare annorlunda.

I en enkät från 2008 tillfrågades 1.200 läkare om de skulle kunna tänka sig att skriva ut dödliga doser läkemedel till en patient som vill dö. En tredjedel svarade ja, under rätt omständigheter. Något fler svarade nej.

– Vore frågan enkel skulle säkert alla tycka lika, säger Heidi Stensmyren. Hon är ordförande för Sveriges läkarförbund. Där är ståndpunkten klar: Läkare ska rädda liv, inte ta dem.

Internationella regler

Förbundet är medlem i den internationella organisationen World Medical Association. I en deklaration från 1987 slås det fast att ”Eutanasi, det vill säga handlingen att medvetet avsluta en patients liv, är oetiskt.”

– Vi följer World Medical Associations regler där alla länder gemensamt har tagit den här ståndpunkten, säger Heidi Stensmyren.

Dödshjälp kan syfta på olika saker. Med passiv dödshjälp avses att läkaren avstår från att ge livsuppehållande vård till patienten. Aktiv dödshjälp innebär, som namnet antyder, att läkaren i praktiken dödar patienten på dennes begäran. Ett närliggande begrepp är läkarassisterat självmord, där läkaren hjälper patienten att själv ta sitt liv.

Inte lagligt

Läkarförbundet motsätter sig aktiv dödshjälp och assisterat självmord. Men i Sverige står det patienter fritt att välja passiv dödshjälp.

– Det är patientens val att få behandling eller inte. Men att aktivt gå in och patientens liv, det är inte lagligt, säger Heidi Stensmyren.

Om det är patientens val att välja passiv dödshjälp, borde det inte även vara patientens val att välja aktiv dödshjälp?

– Det är ju det att man aktivt ska gå in och avsluta livet. Där är gränsen. Man kan förstå att när man har stor smärta och befinner sig i en förtvivlad situation behöver man hjälp. Vi kan inte bota allt, men vi ska lindra.

Svår gränsdragning

Heidi Stensmyren anser att det skulle vara svårt att dra en rimlig gräns om dödshjälp skulle legaliseras.

– Är det vid djup smärta? Är det bara fysisk smärta? Psykisk?

Dör av näringsbrist

På tisdagskvällen gästade Heidi Stensmyren Aktuellt där hon mötte Gunnar Hagberg från föreningen Rätten Till en Värdig död i en debatt. För Gunnar Hagberg är det självklart att personer som inte vill leva ska få hjälp att avsluta sina liv – men hur det ska gå till kan diskuteras.

Har du ingen förståelse för att läkarna skulle drabbas av samvetskval?

– Man tar inte livet på en patient om man ger den medicin så att personen får sova in i döden. Det handlar om att en människa som bestämmer att den vill dö och då slutar han eller hon att äta och dricka. Efter 5-6 dagar så dör personen av näringsbrist och då är det personen ifråga som själv har bestämt det.

”Fokusera på den palliativa vården”

Journalisten och författaren Harald Norbelie är döende i cancer och vill avsluta sitt liv. Han kräver att det ska göras en riktigt utredning gällande aktiv dödshjälp i Sverige innan ett nytt beslut tas. På den här punkten får han medhåll från Gunnar Hagberg.

– Ja, det måste bli en utredning, vi står långt ifrån våra patienters önskemål.

Heidi Stensmyren däremot håller fast vid ståndpunkten att sjukvården ska hjälpa och tycker istället att man bör titta på hur den palliativa vården, vård i livets slutskede, ska bli bättre.

– Jag tycker att vi ska titta på den palliativa vården istället och från politiskt håll finns det just nu ingen önskan om att den här frågan ska utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.