Den svenska läkaren Fikru Maru greps i Etiopien för två år sedan. Foto: Håkan Flank

Läkarens vädjan till politikerna: ”Hjälp mig fri”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske läkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien i över två år. För familjen är väntan outhärdlig och Maru vädjar nu själv i ett känslosamt brev till utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven att agera i frågan.

Efter att den svenska läkaren Fikru Maru för två år sedan greps i Etiopien, anklagad för att olovligen ha försökt föra in medicinsk utrustning i landet, sitter han fängslad.

Rättegången mot Maru har skjutits upp fem gånger, och för hans dotter Emy Maru är väntan på besked i fallet olidlig.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

– Det känns som att sjunka i kvicksand, och när man åker ner till Etiopien för att besöka honom och precis har fått huvudet över ytan, ja, då känns det som att sjunka i gyttja.

”Bryter mot mänskliga rättigheter”

Fikru Maru, som anses vara en av Sveriges bästa hjärtkirurger och är bosatt i Sverige sedan 38 år tillbaka, har nu skrivit ett brev till utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven, där han vädjar om hjälp:

”Även om ni varken kan eller ska ta ställning i skuldfrågan råder ingen tvivel om att rättsprocessen bryter mot FN-konventionen, mänskliga rättigheter och Etiopiens egna lagar. Detta är inte mitt påstående, utan ett faktum. Mitt juridiska ombud i Etipoien har även lämnat in en motion i januari avseende förbrytelserna till domstolen, men fortfarande inte fått något svar.”

Maru, som i Sverige arbetat bland annat vid Danderyds, St: Görans och Sahlgrenska sjukhuset, har under de senaste åren drivit Etiopiens första hjärtklinik Addis Cardiac Hospital i landets huvudstad Addis Abbeba.

Efter hans gripande har verksamheten på sjukhuset stått stilla, och ingen medicinsk utrustning kunnat föras in till kliniken.

”Står inge för en svensks rättigheter”

I brevet till Margot Wallström och Stefan Löfven skriver Fikru Maru vidare att han har fått nog, och ifrågasätter Sveriges hållning i frågan:

”Hur många gånger ska Etiopien öppet bryta mot lagliga förbindelser och behandla er landsman på detta omänskliga sätt? Hur långt ska det gå förrän Ni säger ifrån? Att Etiopiens rättsväsende beter sig på ett orättvist och grymt sätt är inget nytt, men att Sverige – ett av världens starkaste länder som främjar demokrati världen över, inte kan stå för en svensks demokratiska och inte minst mänskliga rättigheter, är obegripligt för mig. Jag vädjar än en gång, hjälp mig fri.”

”Rättvisans kvarnar mal långsamt”

Och enligt dottern Emy Maru är det tydligt att det nu krävs tyngre insatser från svenska myndigheter för att hennes pappa ska kunna släppas.

– Just nu känns det som om att ta upp det på den nivå där dialogen hittills har förts inte verkar räcka, och jag tror att det är så pappa känner.

Men att fallet ännu inte nått en lösning är, enligt utrikesminister Margot Wallström, inte Sveriges ansvar.

– Det hänger inte på oss, utan på Etiopien. Så vi måste fortsätta påverka dem och göra klart vad vår hållning är och att vi önskar ett snabbt avgörande. Tyvärr så mal ibland rättvisans kvarnar väldigt långsamt i andra länder.

”Ser ingen dom inom snar framtid”

Den 19 juni väntas nytt besked från domstolen i Etiopien, men Emy Maru har inga större förhoppningar om att fallet kommer att avslutas.

– Väldigt små, tiden som gått bevisar bara det motsatta. Uppskjutningar är mer regel än undantag och jag ser inte en dom inom en snar framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Mer i ämnet