Mai-Lis Hellénius, professor vid Hjärtklinikens forskningsavdelning på Karolinska Institutet. Foto: SVT

Läkaren: ”Fett går aldrig upp i rök”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha sönder fettceller kan vara hälsofarligt – till och med livsfarligt. Det säger flera läkare som SVT Nyheter har talat med.

Det synliga fettet i valkar är betydligt mindre farligt än det  osynliga fettet  som lägger sig i organ och blodomlopp. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson, vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap i Lund, säger till SVT Nyheter att det är feltänkt från början.

– Vi ska vara rädda om våra fettceller. De lagrar fettet. Så länge fettet befinner sig i fettcellen är det ofarligt. Det är när fettet sätter sig i rörelse som det blir farligt. Det finns då risk att det kan fastna på fel ställe. För det första i blodkärlsväggarna, för att leda till åderförkalkning. För det andra i bukspottkörteln, där det kan bli diabetes och för det tredje i levern, där det leder till fettlever och kanske en förstörelse av levern.

Att ha sönder fettcellerna kan vara klart hälsofarligt – till och med livsfarligt enligt vissa läkare. Fettvävsforskaren professor Peter Arner vid Karolinska Institutet menar till exempel att för mycket fett i blodomloppet kan leda till att det fastnar som proppar i lungan, vilket man kan dö av och om fett lagras i muskler kan man få diabetes för att insulinet inte längre fungerar bra där.

Mai-Lis Hellénius, professor vid Hjärtklinikens forskningsavdelning på Karolinska Institutet säger att  för att göra sig av med fett måste man äta mindre eller röra sig mer – fett går aldrig  upp i rök.

– Enkelt uttryckt kan man säga att det far omkring i blodet istället.

Så om man gör en sån här behandling och varken ändrar kost eller rör på sig, kan det vara farligt då? 

– Skulle kunna vara det. För vi vet att höga halter av fetter i blodet – det är skadligt. Det kan öka risken för blodproppar till exempel, det är det som på sikt kan leda till åderförfettning och skada våra blodkärl och en massa andra negativa effekter.

Cecilia Dahlström som jobbar med ultraljudsbehandlingar säger att det finns vetenskapliga studier som visar att hennes metod är riskfri.

– De studier som har gjorts visar att det här inte påverkar kroppen negativt. Det påverkar inte kolesterolet, det påverkar inte blodfetterna i kroppen som skulle kunna skada på nåt sätt.

Men de studier som Cecilia Dahlström hänvisar till är gjorda på friska personer med små fettdepåer. Underlaget är för litet, enligt de forskare och läkare  som SVT har talat med.

– Innan jag skulle rekommendera en sån här metod, så tycker jag att det krävs mycket mer ordentliga utvärderingar där man tittar på risker och långsiktiga effekter, säger professor Mai-Lis Hellénius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.