Peter Wätterljung drabbades av stroke efter långa arbetsdagar. Foto: SVT

Peter: ”Man blir fartblind och bara kör på”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Peter Wätterljung trivdes med sitt arbete resulterade långa arbetsdagar och stress med att han för tio år sen drabbades av en stroke, och han varnar nu andra för att hamna i samma situation. – Tänk dig för och sätt gränser för hur mycket du jobbar, säger Peter till SVT Nyheter.

För tio år sedan gick livet som på räls för Peter Wätterljung. Han var 53 år och tyckte mycket om arbetet som försäljningschef. Och han arbetade hårt, ungefär 60 till 70 timmar i veckan.

– Jag tyckte det var roligt att jobba och det var en tävling på något sätt. Jag gillade pengarna och framgången och drevs nog av prestationsångest också, säger Peter Wätterljung till SVT Nyheter.

Föll ihop på gatan

En dag på väg till kontoret föll han ihop på gatan med en brännande huvudvärk.

– Där satt man på trottoaren, en kostymklädd kille med en dataväska och kunde varken gå eller stå.

Svår väg tillbaka

Peter hade drabbats av stroke, en blödning i hjärnan. Han opererades akut och skattar sig i dag lycklig för att han överlevde. Men vägen tillbaka blev lång och svår. Han var tvungen att lära sig att gå igen och han led länge av en mental tröghet, som kändes isolerande.

– De första tre, fyra åren upplevde jag ingen kontakt med omvärlden. Det kändes som att jag hade en slags rymdhjälm på huvudet, säger Peter Wätterljung.

Än i dag lider Peter av dålig balans, problem med minnet och en svag vänstersida. Han arbetar två dagar i veckan och njuter av livet i ett lägre tempo.

Ny studie förvånar inte

Peter Wätterljung är inte förvånad över att en ny stor studie visat att långa arbetsdagar kan öka risken för stroke, utan säger till SVT Nyheter att han känner igen sig.

– Jag känner igen mig i studien. Jag är övertygad om att jag fick stroke för att jag jobbade och stressade så mycket samtidigt som jag hade högt blodtryck. Det är klart att det inte är bra med den stressen, men man blir fartblind och kör bara på.

I dag råder han andra att sätta gränser och inte göra samma misstag han själv gjorde.

– Tänk dig för och sätt gränser för hur mycket du jobbar och skapa verktyg för att hitta harmoni i din vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.