Ambulansförbundet Alarm tycker att skillnaderna i ambulanssjukvården är oroväckande. Foto: TT/SVT

Längre väntan i kommuner som saknar ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

Vet du om det finns en ambulans i din kommun när du ringer 112? Det kan avgöra hur lång tid du får vänta på hjälp. SVT Nyheters undersökning visar att det finns ett samband mellan orter som saknar ambulans och hur lång tid det tar innan hjälpen faktiskt är framme.

SVT Nyheter har kartlagt hur lång tid det tar för ambulansen att komma fram till ett prio 1-larm – det vill säga fall där patienten bedöms ha akut livshotande symptom eller vid olycksfall.

Undersökningen visar att det finns stora skillnader i landet, men även att det inte behöver vara avstånden som är avgörande, utan hur landstingen valt att placera ut ambulanserna i länet som kan påverka hur länge du får vänta på hjälp.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Längst får man generellt sett vänta i just de kommuner som inte har en stationerad ambulans, medan man i de flesta fall där landsting valt att sprida ut ambulanserna på kommunerna har en jämnare utryckningstid i länet.

”Minst en ambulans i varje kommun”

Skillnaderna i utryckningstider är oroväckande, säger Ambulansförbundet Alarm, som är ett fackförbund för all ambulanspersonal. Man tror att tiderna egentligen är ”mycket sämre”, då statistiken visar när man når adressen och inte när man har sin första hand på patienten.

– Det är ju inte en likvärdig ambulanssjukvård. Vi vill att den ska vara likvärdig var du än bor. Alla människor är lika värda, säger Henrik Johansson, ordförande för förbundet.

För de orter där det inte finns ambulans, kan landstingen teckna avtal med kommuner om IVPA – I Väntan På Ambulans. Man kan ha avtal med räddningstjänst som åker ut och hjälper med en förstahjälpen-insats.

Men enligt Henrik Johansson fungerar det inte bra, och han pekar på att det finns en risk när man drar resurser från en enhet som egentligen ska göra andra räddningsinsatser.

– Det ska finnas minst en ambulans i varje kommun. Det är en del av räddningstjänsten. Du får så olika kvalitet beroende på var du bor. Här måste staten ta ett grepp. Oavsett var du bor i Sverige ska du vara garanterad en bra ambulanssjukvård, säger han.

Grannkommunens ambulans åkte fel

Det är 54 av landets 290 kommuner som saknar en ambulans. I 31 av dem har ambulansen i snitt en utryckningstid på över 18 minuter, det är dubbelt så lång tid som i de kommuner där det går snabbast.

Mönstret känns igen i län som Dalarna, Värmland, Skåne och Västra Götaland. Här får man generellt vänta längst i de kommuner som saknar en ambulans.

SVT Nyheter har träffat Lars Wallén som bor i en av dessa kommuner, Gagnef i Dalarna. När han fick en hjärtinfarkt hade ambulansen som ryckte ut från grannkommunen svårt att hitta fram, och han berättar att det tog ”någon timme”.

– Det vore bra om Gagnef hade en ambulans, om man nu ligger sämst till i hela Dalarna. Det ska ju vara likadant överallt, säger han.

Dela med dig av dina erfarenheter

Hjälp oss att kartlägga hur ambulanssjukvården i Sverige fungerar. Dela med dig av dina upplevelser under hashtaggen #ettsverige eller mejla till oss på svtnyheter@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet