Foto: TT

Lappar om ersättning för familjehem spreds i Husby

Uppdaterad
Publicerad

Någon har delat ut lappar om erbjudande att ta emot ensamkommande flyktingbarn mot ersättning. Vem eller vilka som har delat ut lapparna är oklart.

Det var i början av december förra året som lapparna delades ut till privatpersoner i Husby. På lappen utlovas ersättning för att ta hand om ensamkommande flyktingbarn, 20.000 kronor i lön och 6.500 kronor för merkostnader per barn som ska gå till bland annat mat och kläder.

Stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista känner till att lapparna som har spridits, men har inte tittat närmare på händelsen.

– Det känns väldigt tveksamt, säger verksamhetsområdeschef Kerstin Alnervik.

Hög arbetsbelastning

Den senaste tidens flyktingström har gjort att arbetet med att säkerställa kvalitén på familjehem halkat efter.

– I normala fall görs en ordentlig utredning av familjehemmet där barnet ska placeras med ramavtal mellan kommun och företag för att säkerställa kvalitén. Det görs även kontroller i belastningsregistret, men det har inte alltid hunnits med. I dagsläget har det lugnat sig lite, men vi är inte riktigt ikapp ännu, säger Kerstin Alnervik.

På lappen fanns inga kontaktuppgifter om vilka eller vilket företag som är avsändare, det enda som finns är två telefonnummer att ringa vid två olika tider på dygnet. På de telefonnummer som finns på lappen är det ingen som svarar när SVT ringer. 

Arvode, inte lön

Enligt Familjevårdens centralorganisation så stämmer siffrorna, men det handlar inte om lön som det står på lappen, utan om arvode.

Polisen känner till att det spridits lappar i Husby, men ingen anmälan har upprättats

–Vi har fått information om det inträffade, men vad jag kan bedöma är det inget olagligt, säger Daniel Mattsson, kommunpolis i Järva.

Vet du mer? Hör av dig till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.