Lär dig baka bullar som mästerbagaren

Uppdaterad
Publicerad

Ställ degen i frysen och snåla med fyllningen. Det är årets bagares bästa tips för den som vill göra snygga kanelbullar.

Lite apelsin i fyllningen ger en extra touch åt kanelbullarna. Det menar Adam Söderström, som i helgen vann pris som ”årets bagare”. I Gomorron Sverige visade han också det så kallade treslaget, hur deg ska vikas för att få en frasig croissant eller en snygg flätform på kanelbullen.

Mästerbagaren är lite försiktig när han breder ut fyllningen, annars blir det lätt kladdigt och inte lika vackra bullar.

– Men viktigast är ändå att det blir gott, säger Adam Söderström.

Det mest handfasta tipset är att stoppa degen i frysen så snart den är klar. En kall deg är väsentligt lättare att jobba med.

Spreja vatten med blomspruta

Vi får vidare lära oss att det finns mycket strikta franska regler för hur en baguette ska se ut. Snitten är väldigt viktiga och de får inte ha mjöl på ovansidan.

När Adam Söderström själv får välja gör han smala baguetter, som blir krispigare. Och gärna med frön.

– Vallmo är gott. Knepet för att få frön att fastna är att spreja med vatten, en blomspruta funkar bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.