Lärare utan legitimation varslas

Publicerad

Lidköpings kommun varslar 16 lärare som saknar lärarlegitimation.

– Det uppstår en övertalighet när vi rekryterar lärare med legitimation utifrån det nya kravet, säger Ulf Karlsson, förvaltningschef för barn och skola i Lidköpings kommun till Dagens Nyheter.

Inför den nya skolreformen som träder i kraft den 1 juli, och som innebär att bara legitimerade lärare får ansvara för undervisning och sätta betyg, har lärarlegitimationerna varit en stor och omdiskuterad fråga. Enligt Skolverket saknar cirka en tredjedel av lärarna legitimation.

Hittills har inga större varsel lagts som rör just legitimationsfrågan.

Facket är kritiskt till kommunens agerande, och menar att uppsägningen saknar grund.

Det har varit stora bekymmer med kötiden hos Skolverket för att få ut en lärarlegitimation, fortfarande väntar runt 20 000 lärare på att Skolverket ska handlägga deras ansökningar.

Lidköpings kommuns varsel gäller bara dem som inte sökt eller inte kan ansöka om att bli legitimerade.

– De är bara de som inte har sökt eller inte har möjlighet att söka legitimation som berörs, säger Ulf Karlsson till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.