Lärare vittnar om sexuella trakasserier från elever. Foto: TT

Lärare vittnar om sexuella trakasserier från elever

Publicerad

Det börjar redan i förskolan. Och fortsätter i mellan- och högstadiet och gymnasiet. Nu vittnar lärare om elever som utsätter dem för sexuella trakasserier i skolan.

”Jag ber eleverna ge exempel på verb. En kille i 18-årsåldern spänner ögonen i mig: – Rida. Suga. Slicka.”

Tidigare i veckan publicerade lärarna sitt #metoo-upprop under rubriken #ickegodkänt. Nära 4.000 lärare skrev under i protest mot övergrepp och sexuella trakasserier från elever, föräldrar, kollegor och rektorer.

Nu har gruppen på sitt Instagramkonto publicerat berättelser om elever som kränker lärare.

Kampanjen #MeToo

”Våra historier visar hur pojkar i förskoleåldern tillåts göra övertramp på flickorna eftersom 'pojkar är såna'. Hur manliga elever i högstadiet och gymnasiet får oss att inte vilja gå till jobbet eftersom vi känner oss utsatta och otrygga. Hur uppenbar stalking ursäktas av kollegor och chefer med att 'han är nog intresserad av dig'”, skriver gruppen.

En lärare berättar om elever som frågat om hon:

”haft sambons kuk i munnen” och sagt ”du är inte gift men är gravid. Är du en hora?”

Hon har också fått höra elever säga:

”Jag ska misshandla henne, hon är en hora.”

En annan lärare berättar om en grammatiklektion på gymnasiet.

”Jag ber eleverna ge exempel på verb. En kille i 18-årsåldern spänner ögonen i mig: – Rida. Suga. Slicka.”

”Han slog mig på rumpan”

En förskolelärare berättar:

”En sexårig pojke i förskoleklassen slog mig på rumpan och flinade varpå jag bestämt sa ifrån. Upptäckte sedan att hans mamma kommit och hört det hela, så jag sa ’Han slog mig på rumpan!’

Hon skrattade och sa ’Gjorde det ont?’

Så jag fick tala om för mamman också att så gör man inte.”

I många av berättelserna, som kommer från en sluten Facebookgrupp, återkommer beskrivningen av en känsla av frustration när rektorer och annan personal på skolan inte tagit lärarnas berättelser på allvar. 

“​För några år sedan hade jag en gymnasieklass i matematik på 25 pojkar. När kursen var slut fick de göra en utvärdering där en av posterna var att komma med förslag på förändringar eller förbättringar. Jag fick tipset att jag ’skulle suga kuk’. Jag kontaktade rektorn på programmet och berättade. ’Det är inte ok’, sa han. Jag frågade vad skolan tänkte göra. – ’ingenting’, sa han. ’Vi rör inte mer i det här’.”

Handlar om samtycke och hänsyn

Åsa Fahlén, ordförande för Lärararnas riksförbund, har i en tidigare intervju till SVT Nyheter sagt att hon tror att det som behövs är ett skolsystem där lärare tidigt får tid att se alla elever.  

– Jag misstänker att sexuella trakasserier från elever mot lärare handlar om att få uppmärksamhet och bli sedd, säger hon i intervjun.

Marika Lövström

Marika Lövström jobbar som lärare, främst på mellanstadiet. Hon är en av Facebookgruppens sju administratörer, som sammanställt de anonyma berättelserna från andra lärare.

Hon delar inte Åsa Fahléns bild.

– Jag tror inte det handlar om att pojkar inte blir sedda och bekräftade. Vi ger pojkar mer tid och mer pengar. Det handlar om samtycke och hänsyn.

– Hur ska vi kunna fostra framtidens män om de inte redan från början får lära sig empati?

Sofie Boström

Sofie Broström, en annan av gruppens administratörer, är F-6-lärare. Hon menar att det handlar om att sätta stopp tidigt.

– Vi får inte acceptera att pojkar beter sig så här. Vi måste stoppa det redan i förskolan. Annars är det inte konstigt att det fortsätter i högstadiet och gymnasiet.

Eleverna vill diskutera

Sofia Lundström

En tredje administratör i gruppen, Sofia Lundström, jobbar på gymnasiet och håller med om att arbetet måste börja tidigt, redan i förskolan.

– Det är svårt att göra något åt det i gymnasiet för då är värderingarna ofta redan satta.

Men hon arbetar mycket med frågan och diskuterar med eleverna kring samtycke och märker då att intresset ofta är väldigt stort.

– Eleverna vill diskutera och lära sig mer.

Hon menar också att det är viktigt att rektorerna får mer utbildning.

– De behöver också få stöd och bilda nätverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet