Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande och Bo Jansson, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund, vid en pressträff i Almedalen. Foto: TT

Lärarfacken: Oerhört alarmerande läge

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs en nationell handlingsplan för att se till att fler lärare har behörighet i de ämnen de undervisar i och lärarnas löner måste höjas rejält. Det menar lärarfacken.

Höj lärarnas löner, låt lärarna koncentrera sig på kärnverksamheten och slippa pappersarbetet och stärk rätten till kompetensutveckling. Det menar Lärarförbundet är tre åtgärder som krävs för att få fler behöriga lärare.  

– Det här är ett oerhört alarmerande läge. Det här har varit känt länge, även om vi nu får resultat på en mer detaljerad nivå, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Larmen har inte tagits på allvar

Inom fem år kommer det att saknas 50.000 lärare i Sverige, enligt Lärarförbundet. Lärarfacken har länge larmat om den stundande lärarbristen, men menar att larmen inte har tagits på allvar.

–Det är först nu i och med lärarlegitimationens krav som det här blir synliggjort, säger Bo Jansson, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund, och fortsätter:

– Det här är inte rätt mot Sveriges elever. Huvudmännen måste ta sitt ansvar och höja lönerna och anställa lärare i ämnen som de faktiskt är behöriga i. Staten måste också gå in med extra lärarlönepengar. Det här är en extraordinär situation som kräver extraordinära insatser.

Vill se blocköverskridande överenskommelse

Lärarfacken vill, precis som Skolverket, att man inför en nationell handlingsplan för att lösa lärarkrisen.

 – Att lova i en valrörelse är stort men att förverkliga sina löften är större. I det svåra parlamentariska läge vi har nu är det oerhört viktigt att man tar sitt ansvar och kommer överens över blockgränserna. Annars sviker man de svenska eleverna, säger Eva-Lis Sirén.

”Ett nationellt krisläge”

Lönerna måste höjas för att få fler att söka sig till läraryrket och för att få de som redan är utbildade att stanna kvar. Dessutom ska lärarna få rätt att kompetensutveckla sig inom bristämnena på arbetstid, menar Lärarförbundet.

– Med det nationella krisläge vi har i dag borde det vara självklart att få kompetensutveckla sig på arbetstid, säger Eva-Lis Sirén.

”Situationen kommer att bli värre”

Inom vissa bristämnen, som moderna språk och naturvetenskapliga ämnen, saknas det tillräckligt många utbildade lärare och på vissa håll har utbildningarna lagts ner på grund av för få sökande.

– Situationen kommer att bli ännu värre om vi inte gör någonting. Man kommer inte runt det här på annat sätt än tydliga lönehöjningar och förbättrade villkor.  Det är av nationellt intresse, vi måste säkra att elever, var man än bor i landet, utbildas av lärare som själva har rätt utbildning, säger Bo Jansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.