Foto: TT

”Lärarlönelyftet splittrar hela Sveriges lärarkår”

Uppdaterad
Publicerad

I höst får landets lärare dela på tre miljarder kronor, en statlig satsning på att höja lärarlönerna. Många är förstås glada över mer pengar, men samtidigt är många lärare – både de som fått pengar och de som blir utan – kritiska mot hur pengarna fördelas.

Nu i höst rullar regeringens lärarlönelyft ut i skolorna, totalt tre miljarder kronor. Lärarlönelyftet innebär att kommuner och friskolor måste välja ut vilka lärare som ska premieras, och totalt räknar regeringen med att upp till 60.000 lärare kan få upp sin lön. Men eftersom snittet måste hamna på mellan 2.500 och 3.500 kronor blir många lärare helt utan lönelyft.

Daniel Eriksson som jobbar inom Academedia, och som vi träffar på gymnasiemässan i Stockholm, har precis fått 2.500 kronor mer i månaden.

– Det är förstås toppen. Äntligen händer nåt med lönerna!, säger han.

Tobias Falkenstad berättar att han fick 1.500. Han är nöjd även om han hade hoppats på mer. På hans skola vet kollegerna inte vilka som fått och vilka som inte fått.

– Det är lite känsligt det där, säger han.

Känslig fråga

Och så verkar det vara på många håll. Kolleger avstår från att fråga, och vill inte berätta om de själva fått del av lönelyftet. En lärare som vi träffar vill inte bli intervjuad, eftersom hen känner sig utpekad som sämre och därför tänker söka sig bort från skolan.

Maria Wicksell fick del av pengarna, och är förstås glad för egen del. Men kritiskt mot hur pengarna nu fördelas.

– Jag tycker att det här är nånting som splittrar hela lärarkåren. Motivationen hamnar ju i botten för den lärare som jobbar och gör sitt bästa men som inte får ett lyft.

Regeringen tog fram reformen tillsammans med lärarfacken. Nu uppmanar man kommuner och andra huvudmän att skjuta till mer pengar, något som bland annat skett i Nybro och i Botkyrka.

– Kommunerna måste ta ansvaret och se till att vi har en tillräckligt stor lärarförsörjning.  Och det ansvaret har man inte klarat av hittills, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund.

”Politiker har skapat ett B-lag i den svenska lärarkåren”

På sociala medier, i debattartiklar och i mejl uttrycker lärare sin ilska och oro.

Här är ett axplock:

Otrevlig stämning råder på skolan.

Ni politiker har skapat ett B-lag i den svenska lärarkåren!

Känslan av att vara sistelärare kvarstår.

Ingen av oss mår bra. Kollegiet är krossat.

Vi får ingen motivering till varför hon har fått men inte han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.